Българско хоро се изви в центъра на Брюксел (снимки)

Кристалина Георгиева с народна носия и трибагреник в ръка поведе хорото

Преди 10 години България подписа договора си за присъединяване към ЕС. Днес, десет години по-късно сме част от европейското семейство на солидарност, възможности и инвестиции.

В деня на годишнината - 25 април българският еврокомисар Кристалина Георгиева, облечена в народна носия и с родния трибагреник в ръка поведе хоро в центъра на Брюксел. Тя и стотици други българи, живеещи в сърцето на Европа, извиха кръшно хоро на един на емблематичния площад - Grand Place. Освен българите, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство.

Към нашенското хоро се присъедини и еврокомисарят по транспорта - Виолета Булц от Словения. Дъждът, завалял в Брюксел по същото време, не отказа танцьорите, които се присъединиха за да отбележат годишнината от присъединяването на България към ЕС. 

Много от тях, включително и деца, също като комисар Георгиева бяха облекли народни носии. 

Това е третото издание на Голямото българско хоро в Брюксел, което по традиция се провежда от  заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел.