ИУ Варна спечели Купата на БФБ

Спорт

24-04-2015, 19:53

Снимка:

Станислав Викторов

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ИУ Варна се класира на 1/2 финал за Купата

Във финалния мач победи Дунав Русе с резултат 78:73

Тимът на Икономически университет Варна направи втори пореден дубъл в мъжката баскетболна "А" група. Във финален мач за Купата на БФБ тимът победи Дунав Русе с резултат 78:73 и дублира успеха си от шампионата. Така варненци повториха нещата от миналата година, когато отново спечелиха и първенство и купа.

Иначе в залата в Благоевград се получи един много интересен двубой, който варненци обърнаха в последната част. Дунавци вкараха 12 тройки в първите три и това им позволяваше да бъдат напред, но в решителните моменти така и не можаха да отбележат отдалеч, а съперникът обърна. И двата отбора заслужават поздравления за начина, по който се бореха за успех и правейки финала интригуващ, пише BGbasket.com.

Двубоят тръгна равностойно, но 6 поредни точки за русенци точно след средата на първата част им дадоха толкова аванс. Той се запази до края й, а през втората точната ръка на играчите на Дунав направи разликата още по-сериозна. С три тройки на Ростислав Тончев и още няколко добри изяви, играчите на Дунав се откъснаха напред с цели 17 точки по средата на тази четвърт. До паузата обаче варненци реагираха и след серия от 14:3 намалиха само на 6. В тези първи 20 минути Дунав имаше 7 тройки, докато Икономистите бяха само с една.

След паузата русенци също тръгнаха с тройка на Тончев за плюс 9, а малко по-късно още една негова точна стрелба отдалеч направи разликата пак толкова. Веднага след това и Самойлович вкара за +11, но до края на частта варненци намалиха до 5, като Ники Стоянов отбеляза със сирената. С пет поредни точки ИУ Варна изравни само 1.31 след началото на последната четвърт. Русенци отговориха бързо с 5 точки поред, но пък варненци направиха 10:0 и взеха добър аванс. В един момент разликата се задържа 4 точки близо две минути, а точно една преди края Цонков отбеляза и на практика реши срещата. В последните 20 секунди русенци имаха малка възможност да се доближат, но я пропуснаха.

Капитанът на варненци Станислав Цонков стана MVP на турнира и бе най-резултатен за успеха с 33 точки, а 16 отбеляза Денислав Вутев. Гардът на "моряците" Ангел Нацкин завърши с 11 точки и 6 асистенции.

За Дунав над всички с 16 точки бе Ростислав Тончев, от които 5 тройки. По 12 отбелязаха Филип Самоилович и Васил Михайлов, а с 11 точки завърши капитанът Герасим Николов.