Инспекцията по труда погва строежите по морето

След издаването на заповеди от общините за спиране на строителството по летните курорти, ще се следи дали е създадена организация за обезопасяване и ограничаване на достъпа

Главната инспекция по труда започна проверки на строителните обекти в морските курорти. Кратките срокове за изпълнение на строителните дейности преди началото на сезона създават риск за безопасността на труда. Пренебрегват се изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и се наемат неквалифицирани хора, съобщават от ведомството. 

Инспекторите обръщат особено внимание на обезопасяването срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети, дали са осигурени лични предпазни средства и други. Ако дейността на спрян от инспекторите обект бъде подновена преди отстраняване на нередностите, ще се сезира прокуратурата, предупреждават от Инспекцията.

След издаването на заповеди от общините за спиране на строителството по летните курорти, ще се проверява дали е създадена организация за тяхното обезопасяване и ограничаване на случайния достъп. За да бъде защитен животът и здравето на инспекторите, "замразените" обекти ще бъдат обхождани само с длъжностно лице, имащо отношение към обекта. При невъзможност за да бъде осигурено такова лице, се извършва само външен оглед за наличието на ограда и състоянието на изкопите и захранващите временната ел. инсталация кабели, намиращи се извън границите на строителната площадка.