Закриват Оздравителното училище във Варна

Мисия Варна

24-04-2015, 18:13

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По списък децата в специалното школо са 45

Поради намалелия брой ученици и недостатъчен бюджет за издръжка на базата да бъдат предприети процедурни действия по закриване на Оздравителното училище "Д-р Н. Димитров" във Варна. Около това становище са се обединили всички заинтересовани институции - Регионалния инспекторат по образование, Главна дирекция "Контрол по правата на детето", териториален отдел – Варна, Община Варна и директорът на училището Цветана Христова.

Възможните варианти за гарантиране на интересите на учениците, настанени в Оздравително училище, както и осигуряването на условия за нормалното им физическо и психическо развитие, бяха обсъдени по време на среща в общината.

По списък децата в Оздравително училище са 45 - десет от тях ще бъдат прехвърлени в Център за настаняване от семеен тип, тъй като са от дом "Надежда". Част от децата са на индивидуална форма на обучение, поради здравословни причини, а останалите ще бъдат насочени към общообразователни училища.

Съгласно Закона за Народната просвета бе определено ОУ "Капитан Петко войвода" да стане приемащо училище, т. е. там ще бъде приета документацията на закритото учебно заведение. Преподавателите също ще бъдат пренасочени към същото училище.

На възпитаниците на Оздравителното училище се дава възможност да постъпят в ОУ "Капитан Петко Войвода", но родителите и законовите им настойници имат право на избор и могат да ги запишат и в друго учебно заведение.

Оздравително училище "Д-р Н. Димитров" се намира в близост до спирка ,,Марек" в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена". Сградата включва едноетажен учебен корпус и триетажно общежитие. Тя ще бъде запазена като общинска собственост с цел в бъдеще да се построи детска градина и училище, съобщават от дирекция "Образование, младежки дейности и спорт".