За първи път във Варна: Международен архитектурен конкурс

Мисия Варна

24-04-2015, 14:23

Снимка:

siatto.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Общината чака проекти от цял свят за новата библиотека

Анонимен международен архитектурен конкурс обявява Община Варна за сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". От края на май до септември проектантски екипи от цял свят ще могат да представят своите идеи за модерен, удобен и запомнящ се дом на библиотеката.

За своята 132-годишна история тя никога не е имала своя сграда и дори готов проект за нея. В момента читалните са пръснати на 3 адреса, а в 4 хранилища в различни краища на града е натрупано литературното му богатство, включващо 800 000 тома.

"В България библиотека не е строена през последните 40 г. Преди 4 г. беше открита тази в Плевен, но и тя беше започната през 70-те години", каза директорката на варненската библиотека д-р Емилия Милкова.

Проектът, който ще бъде избран след конкурса, има реален шанс да бъде осъществен, подчерта главният архитект на Варна Виктор Бузев. Строителството на нова библиотека е заложено като един от 5-те основни приоритета в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това означава, че община Варна може да кандидатства за европейско финансиране за строителството и сградата ще трябва да е завършена в рамките на програмния период 2014-2020 г.

Според идеята библиотеката ще бъде построена на мястото на паркинга до Общината. Теренът е от 3500 кв. м и за него преди години беше планирано изграждането на многоетажен паркинг. Впоследствие идеята "еволюира" и сега паркирането ще става под земята. "Амбициите ни са 3 етажа подземен паркинг с 300-350 места. В момента проучваме геологията на мястото", обясни Бузев. Сега тук има два паркинга - за служители на общината и платен - за граждани, с общо около 80 места. Според екипа на Регионалната библиотека за дейността й са нужни 18 500 кв. м. Как ще бъдет разпределени те по етажите на бъдещата сграда, ще решат авторите на избрания проект.

С организацията на конкурса Камарата на архитектите в България са натоварили група WhatA, организирала вече два международни конкурса у нас. Последният - за реконструкцията на площад в Пловдив, в който са взели участие 25 проекта с архитекти от 41 държави. На специалната страница на конкурса всеки може да попълни анкета, с която да насочи организаторите при оформянето на заданието за конкурса.

Международното жури ще определи през септември 3-ма победители в конкурса (първият от тях ще получи 20 000 лева награда). Трите избрани проекта ще бъдат предоставени на общината, която след обществено обсъждане и прилагане на финансови критерии ще реши коя от идеите ще бъде реализирана.

На практика това е първият международен архитектурен конкурс за сграда във Варна и първият за библиотека в България. "През последните години в световен мащаб има тенденция за изграждане на нови библиотеки - модерни сгради с оригинална архитектура, които са нещо повече от читални и хранилища за книги. Настоявах консурсът да е международен, за да бъдат привлечени максимален брой участници", каза кметът Иван Портних.  "Нашата амбиция е и варненската библиотека да се превърне в център за различни социални дейности, да е приятно място за срещи, за дискусии, дебати, презантации, моноспектакли...", обясни арх. Бузев.  Акцент в проекта ще е привличането на децата и младите хора.