200 хиляди на воден режим през лятото

Животът

24-04-2015, 08:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има селища в страната, където качеството на питейната вода не отговаря на здравните норми

През лятото около 200 хил. души в страната са заплашени да живеят с месеци на воден режим. Това сочат проучвания на Българската асоциация по водите (БАВ). Според нейния председател Иван Иванов причината за това е, че в тези части от страната се ползват за водоснабдяване не язовири, а повърхностни източници, при които има по-голям риск да пресъхнат.

"Най-много проблеми при суша има в районите на Пазарджишко, Хасковско, Пловдивско. Традиционно проблеми с водоснабдяването има в Омуртаг, защото основният водопровод до града е в лошо състояние и малкото налична вода не стига до него", поясни експертът. По думите му има селища в страната, където качеството на питейната вода не отговаря на здравните норми. "В Хасковско например в някои населени места водата е с високо съдържание на манган. Няколко големи града като Шумен и Сливен пък нямат пречистване на питейната вода и при силни дъждове тя помътнява и не може да се ползва от абонатите. Обикновено обаче повече проблеми с качеството на питейната вода има в малките населени места", добавя Иванов.

Шефът на БАВ смята още, че другият голям проблем у нас са загубите на вода - от течове и кражби. "Като цяло водоснабдителната мрежа в страната не е в добро състояние и трябва да се обнови основно. Хубавото е, че до 2020 г. ще може да се използват евросредства и за водопроводи, а не само за канализация. Ще се разчита и на инвестиционните програми на ВиК операторите. За следващите 10-15 години ще са нужни поне 11 млрд. лв.", добави Иванов.

Той смята, че няма да загубим пари по водните проекти по старата ОП "Околна среда". "Има голям процент наддоговаряне на средствата. Но има риск за крайния срок на изпълнение на някои от проектите", пояснява Иванов.
По данни на Мини­стерството на околната среда и водите (МОСВ) договорените средства по Приоритетна ос 1 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води и подобряване на качеството на атмосферния въздух" на оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." са 4,272 млрд. лв. Досега по оста са изплатени 2,124 млрд. лв. Успешно изпълнени са 106 проекта.

Вече са изградени 17 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) - Троян, Хисаря, Вършец, Руен, Провадия, Сопот, Лозница, Пирдоп, Тунджа, Ябланица, Бяла Слатина, Козлодуй, Кнежа, Раковски, Стамболийски, Благоевград, Етрополе.

От МОСВ очакват новата оперативна програма "Околна среда" да бъде одобрена скоро. Главни причини за забавянето е спирането на плащания по предишната, което от своя страна се е отразило демотивиращо на бенефициентите. Редица проекти по старата програма, за която са били изготвени 20 водни проекта от общините, са били забавени. Министерството се надява да поднови диалога със службите на комисията. От фондовете до 2020 г. в целия ЕС досега са одобрени общо 250 програми на обща стойност от 256 млрд. евро, но ОП "Околна среда" не е между тях.