Кметът откри Маратона на четенето с "Пет приказки" на Валери Петров

Варна Лайф

23-04-2015, 11:43

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

„Моите детски книги – книги на моите деца” е темата на тазгодишния празник в библиотеката

"И така с тази случка край морския бряг

петте приказки свършиха вече:
пиана, сънни стаи, жълти есени, сняг-
всичко, всичко се стапя далече...

Но гледай ги, ето подсмърча мечето, котараци и мишки те изпращат с въздишки, кенгуратата плачат, бърше сълзи кълвачът... Кой, кажи ни, е смятал, че тъй ще свършим, с тъга? Затова ти приятелче, обещай им сега, че за съзи и смях ще бъдеш със тях, поне докато ръчицата ти е колкото таз на корицата!"

С този финален откъс от "Пет приказки" на Валери Петров кметът Иван Портних се включи в Маратона на четенето в Регионална библиотека "Пенчо Славейков", посветен на Международния ден на книгата и авторското право. Кметът беше сред първите участници и посвети посвети четенето си на паметта на Валери Петров, с когото е разделихме през август миналата година.

Стартът на Маратона беше в 8.30 часа във фоайето на библиотеката с "Майчина сълза" от Ангел Каралийчев. „Моите детски книги – книги на моите деца” е темата на тазгодишното четене в библиотеката. Споделянето на любими текстове ще продължи през целия ден на няколко сцени.

Гост на библиотеката в деня на Маратона ще бъде писателят Захари Карабашлиев. Срещата с него и заключителна част на Маратона е озаглавена „За книгите и четенето” е тази вечер от 18 часа в читалните зали на библиотеката в основната сграда на бул. „Сливница” №34, ет. 3.

В 20.30 часа пък ще започне „Една приказна нощ в библиотеката”, която ученици от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще посветят на „Библиотеката и четенето”.