Без джетове по екоплажовете

Туризъм

23-04-2015, 08:49

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повече свободни зони и щадене на природата срещу евтини концесии

Нова процедура за концесиониране на плажове одобри днес Министерски съвет. Според нея у нас вече ще има и екоплажове, за които ще има различни изисквания за отдаване и стопанисване. Първите два такива са "Корал" и "Делфин". Екоплажовете ще бъдат давани срещу по-ниска концесионна такса, но пък срещу редица специфични изисквания, които да спомогнат за опазването на околната среда. Край тези плажове няма да могат да се отдават под наем и да се карат джетове. Вместо това концесионерите ще имат право да предлагат единствено безмоторни и екологични атракции. Такива ще трябва да са използваните материали за обектите, чадърите и шезлонгите. Като най-често ще се разполагат дървени.

Стопаните ще могат да поставят преместваеми търговски обекти едва на 1% от ивицата, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Минималната свободна зона, на която не се поставят шезлонги и чадъри на тези плажове, ще е 60%. Концесионерите обаче могат да предлагат и безплатното плажуване да заема още повече от ивицата, като това ще им носи бонус при кандидатстване за стопанисване, допълни Павлова. Първите два екоплажа ще бъдат отдадени на концесия на търг при начална минимална цена за година от 4337 лв. без ДДС за къмпинг "Делфин" и 53 838 лв. без ДДС за "Корал".

Предложени са и изменения в Закона за устройство на територията, които предстои да бъдат внесени в парламента. Предвижда се затягане на разрешенията за строителство в свлачищни райони. В случай на липса на ВиК мрежа в свлачищен район забраната ще бъде пълна. Изключения ще бъдат допускани само при укрепено свлачище от страна на инвеститора и изградена водопроводна и канализационна мрежа, поясни министърът след заседанието на МС. Предвиждат се и по-солени глоби за главните архитекти на общините, които издават разрешения за строеж или не контролират строежите по смисъла на ЗУТ.