Шофьорите, причинили катастрофа с пострадал, остават без книжки

Крими

22-04-2015, 09:13

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Измененията са провокирани от последните случаи в Панагюрище и Стара Загора, при които загинаха деца

Шофьорите, които са причинили катастрофа с пострадал, ще остават без книжка веднага. Тази възможност става все по-реална, след като депутатът Петър Славов от Реформаторския блок внесе вчера предложения за промени в гласувания на първо четене Закон за движение по пътищата. Преди няколко дни и вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви подобно намерение с уточнението, че с главния секретар на МВР са обсъдили възможността в НС да се вкара промяна в този дух. "Това е една от възможните мерки. Надявам се в дебата по това предложение да помислим и за още, но очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки, макар че границата между правата и справедливите наказания не е ясно очертана", допълни Бъчварова.

Измененията са провокирани от последните случаи в Панагюрище и Стара Загора, при които загинаха деца. Във внесените от Славов текстове е записано, че провинилите се водачи на МПС, които обжалват наказателното си постановление, нямат право да шофират, докато се установи дали са виновни. Сега те запазват книжката си до приключване на процедурата по обжалването. Освен това не са рядкост и случаите, при които един и същ водач обжалва няколко акта едновременно, напомнят от РБ. Според Славов това ще спре рецидивистите на пътя.

Глобите за паркиране по тротоари и паркове да се увеличи от 30 на 50, а не на 200 лв., както предлага ГЕРБ, докато общините не решат проблема с местата за паркиране. Промяната в Закона за движение по пътищата е внесъл друг депутат от РБ - Настимир Ананиев. Той посочва, че наказания и сега има, но контролните органи не ги налагат.