Затвор за шефа при смърт на работник без договор

Животът

21-04-2015, 07:57

Снимка:

Гробницата хотел "Вероника"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Трудовите инспектори спипали 2381 нелегални служители

Работодателите, наели служители без договор, да влизат в затвора в случай на трудова злополука с фатален край. Това предложи социалният министър Ивайло Калфин след инцидента в "Слънчев ден", в който загинаха 4 работници без договори.

"Това е престъпление, което трябва да бъде наказано тежко", заяви Калфин пред bTV. Експерти от МТСП и МП вече подготвят промени в НК.

С тях ще бъдат въведени по-строги санкции за шефовете, наели на черно работници. В момента санкцията за началници, които излагат на опасност живота и здравето на подчинените си е от 1500 лв. до 15 000 лв. Същият е размерът и на глобата за всеки служител без контракт. През миналата година трудовите инспектори са заловили 2381 работници без договор. За сравнение през 2013 година без трудов договор са били засечени 2993 служители, обясниха от ГИТ.За пореден път вицепремиерът обяви, че очаква в началото на май МС да приеме предложенията му за пенсионна реформа. "Надявам се от опозицията да подкрепят тази реформа, защото в тях ще намерят 90% от своите предложения, каза Калфин.Според него, ако нищо не се промени в социално-осигурителната система няма как да има повишение на пенсиите.Сред основните предложения на МТСП са нарастване на пенсионна възраст с по 2 месеца на година и плавно увеличение на осигуровките за пенсия и безработица. За служителите от сектор "Сигурност“ се въвежда минимална пенсионна възраст. През 2016 година полицаите и военните ще могат да излязат в заслужен отдих на 52,10 години, като всяка следваща година възрастта ще се увеличава, докато достигне 55 години. Промените предвиждат още затягане на контрола на инвалидните пенсии. Освен на ТЕЛК хората ще преминават през още една комисия, която ще определя каква дейност ще могат да извършват освидетелстваните с намалена трудоспособност. По данни на НОИ половината от пенсиите през 2014 година са били за инвалидност. "Броят им нараства, когато се увеличава безработицата. Голяма част от хората ползват тези средства, не защото имат увреждания, а защото им са необходими допълнителни средства", категоричен е Калфин.