Бойците на Десант демонстрират класа в Горна Оряховица

Две златни и едно сребърно отличие завоюва варненският клуб с четири участници

Варненският клуб Десант демонстрира класа на завършилия в Горна Оряховица турнир по ММА за купа "Локомотив". Надпреварата бе организиран от БФММА с президент Станислав Недков и клуб-домакин "Клуб за бойно-приложни спортове Локомотив".

В елитната възрастова група "мъже" състезателите на варненския клуб завоюваха две златни и едно сребърно отличие с четири участници. Победители в своите категории станаха Фердун Османов (кат. "70 кг.") и Йово Николов (кат. "77 кг."), на второ място се изкачи Мартин Неделчев (кат. "84 кг."), а Ованес Патваканян (кат. "до 65 кг.") отпадна в първата си среща.

Събитието, провело се в зала "Никола Петров" при перфектни условия, предложи множество оспорвани срещи в три възрастови групи - кадети, юноши и мъже.

Над 100 състезатели мериха сили по правилата на ММА, а паралелно с двубоите в клетката се проведе и турнир по граплинг нa татами. Това беше първото състезание, организирано от БФММА след получаването на лиценза от МФВС в началото на годината и премина при засилен интерес, както сред участници, така и сред публиката. Варненските десантчици затвърдиха позициите си при мъжете и спечелиха двете категории с най-много участници. Йово Николов и Фердун Османов отстраниха последователно по трима опоненти и спечелиха финалните си срещи със събмишъни - Йово с душене "север-юг", а Ферди - с "армбар". Двамата повториха класиранията си от предното състезание в Пловдив, когато отново триумфираха при мъжете.

Във финалната си среща Ферди се изправи срещу немеца Тобиас Ейлиц, състезател на другия варненски клуб по ММА и двамата сътвориха невероятен двубой, който беше бурно аплодиран от зрителите. По пътя си към финала и двамата отстраниха безапелационно противниците си. Немецът бе една от приятните изненади на състезанието, а варненецът е добре познат от представянето си в Пловдив, когато спечели шест срещи в един ден, приключвайки ги в първи рунд, и сблъсъкът на двама от най-качествените спортисти на турнира се очакваше със затаен дъх. Както се очакваше, двубоят започна изключително динамично с лек превес на Ферди в клинч и на земя и със стабилна игра на Ейлиц в стойка. Положенията се редуваха и в двете посочки, но постепенно към края на рунда варненецът започна да вдига сериозно темпото и да доминира. Вторият рунд продължи в същото високо темпо, редувайки размени в стойка, хвърляния, работа с колене в клинч. В средата на рунда Ейлиц се възползва от грешка на състезателя на "Десант" при едно събаряне и се озова в топ-позиция, откъдето започна да нанася силни удари. Ферди обаче демонстрира изключителната си граплинг-подготовка и го захвана в "армбар", който приключи след кратка съпротива от страна на германеца. За изключителното си представяне в турнира Ферди получи и специалната награда от "Тренчев лаб" - индивидуално изработен зъбен протектор.

"За разлика от предното състезание, на което участвахме и с 5 юноши, на това решихме да тестваме само мъже, които ще ни представят на квалификациите за световното пъвенство, които ще се проведат през месец Юни", сподели Николай Добруджански, председател на "Десант". "Всичките ни усилия са насочени към тези квалификации и затова за разлика от други състезания на това заведохме само 4 състезатели, от които всеки има реални шансове да спечели категорията си. Съгласно регламента за подбор на мъжкия национален отбор по ММА, първите трима от квалификациите ще бъдат поканени на лагер-сбор преди световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе от Международната федерация по ММА през юли в Лас Вегас, САЩ. С треньора Димитър Димитров считаме, че имаме реални шансове да класираме трима до петима състезатели в призовите тройки по категории, даващи шансове за борба за място в националната гарнитура. В следващите няколко дни ще разберем и града-домакин на квалификациите, силно се надявам да предложи същите перфектни условия, на които станахме свидетели в Горна Оряховица, благодарение на г-н Кръстю Джамбазов, председател на клуба-домакин. Добрите резултати са невъзможни без добри условия за подготовка и в тази връзка искам да благодаря на ОП "Спорт-Варна" и неговия управител г-н Николай Костадинов за перфектните тренировъчни условия, които ни предоставят.".

Паралелно с двубоите по ММА се проведе и състезание по граплинг, по правилника на "ADCC", в което състезателите на "Десант" завоюваха призови места. Илиян Георгиев спечели златен и сребърен медал, а Георги Симеонов и Александър Евстатиев се изкачиха на второ място на стълбичката в техните категории и дивизии.

В близко бъдеще усилията в ММА подготовката ще са насочени към предстоящите квалификации за световно първенство, а най-малките състезатели от джудо-секцията на клуба под ръководството на Ивайло Попов се готвят за състезания през месеците май и юни.