Йордан Атанасов поведе в класирането на рали "Варна"

След първите три етапа пилотът с Skoda Fabia WRC води пред Тодор Славов със 17,8 секунди

Йордан Атанасов с навигатор Димитър Спасов оглавиха класирането в 16-ото издание на рали "Варна", първи кръг от националния шампионат. Пилотът с Skoda Fabia WRC спечели първите три етапа – двете минавания на "Бялата вода" (15,9 км) и „Аладжа манастир“.

В първата отсечка Атанасов и Спасов изпревариха с 2,6 секунди Тодор Славов с навигатор Георги Стойков с Renault Clio R3, а във втория етап прибавиха още 13,7 секунди към аванса си, който достигна 16,3 секунди.

Пилотът на „Булбет Рали Тийм“ Станислав Владимиров (навигатор Чавдар Събев) с Opel Astra стана приятната изненада в третия етап. Атрактивната скоростна отсечка „Аладжа манастир“ е с дължина 7,60 км, а Владимиров финишира по нея с четвърто време – на 19,2 сек от победителя, като остави зад себе си доста по-силни автомобили.

Пръв в етапа стана отново пилотът на АРТ Рейсинг Йордан Атанасов (навигатор Димитър Спасов) с автомобил Skoda Fabia, който пое водачеството още от първия етап. На Аладжата той финишира първи – на 1,5 сек от втория, пилотът на „Мегапорт“ Тодор Славов (навигатор Георги Стойков) с Renault Clio. Трети отново е пилотът на „Октан тим“ Игнат Исаев (навигатор Милен Илиев) с Mitsubishi Lancer, който завърши на 3,9 сек след първия. Така в генералното подреждане на ралито след три скоростни етапа лидер продължава да бъде Йордан Атанасов, следван на 17,8 сек от Тодор Славов и на 33,5 сек от Игнат Исаев. Четвъртият етап и последен за днес е отново „Аладжа манастир“ – 7,60 км, стартът е в 16,30 ч. Рали „Варна 2015“ е първи кръг от националния рали шампионат.

 

Ето какво казаха след първите два етапа пилотите:

Йордан Атанасов, Skoda Fabia WRC:

"Започнахме малко по-внимателно в първия етап, загубихме малко време на старта при потеглянето, което се превръща в традиция при нас с този автомобил. След това, за второто минаване вече атакувахме по-сериозно, но не поемаме излишни рискове, важното е да стане хубаво и интересно състезание. Много съм доволен, че първите две отсечки имаше много публика, което дава страхотна атмосфера на състезанието."

Тодор Славов, Renault Clio R3:

"В началото имахме проблем с разговорното устройство, но като цяло съм доволен от началото на ралито, все пак реалностите във възможностите на автомобилите няма как да бъдат пренебрегнати. Но това е едва началото."

Игнат Исаев, Mitsubishi Lancer Evo 9:

"На мен също ми харесаха първите два етап, включително и макадамовия участък и скока, където имаше много публика. Може би можем да сме малко по-бързи, но като за начало не е лошо."

Тихомир Стратиев, Citroen C2 R2, 7-и в общото класиране:

"Спукахме гума и започна да изтича масло от хидравликата – два независими един от друг проблеми. Неприятното беше, че маслото падаше върху задните гуми и сякаш карахме само на лед. Но това е част от спорта, силни емоции за нас още в самото начало на състезанието. За съжаление изгубихме ценно време."