Слуховете за слаб сезон - силно преувеличени

Туризъм

17-04-2015, 17:05

Снимка:

Българияутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Камери ще следят за джебчийки и вандали на Главната

Увеличениe в записванията донесе април

Записванията за почивка на море на руски и украински туристи през последния месец са се увеличили с 30-40% сочат данните на Асоциацията на руските туроператори. Осново заявките са за летуване в България, Турция и Египет. Най-популярните дестинации за летен отдих на руските туристи са намалили цените средно с 30%, съобщават още от асоциацията. В сравнение с лятото на 2014 г. почивката в Черна гора е станала с 40% по-евтина, в България - с 34,8%, в Гърция - с 30%, Турция - 29%, Египет - 15%.

Въпреки оптимистичните новини от последните дни, руските и украинските туристи у нас все пака ще са по-малко, отколкото през 2014-а. Увеличение в сравнение с миналата година обаче има в записванията на други пазари, съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова. С 5% повече ще са летовниците от Германия, с над 40% са се увеличили желаещите да почиват у нас от Литва, Латвия, Молдова и Беларус, с 5 % е ръстът на записванията от Франция, Чехия и Полша, а с 10% от Гърция, Турция, Сърбия, Македония. В сегашните си обеми са заявките от Румъния и Великобритания.

Все още е трудно да се посочат окончателни цифри за заетостта на хотелите по черноморските ни курорти, каза Ангелкова. Обработват се данните от туристическите борси, все повече са индивидуалните записвания по интернет, а руските и украинските туристи все по-често разчитат на оферти last minute.

Туристическите комплекси около Варна са готови за летния сезон, обобщи Ангелкова след среща с бранша и представители на институциите, отговорни за качественото посрещане на летовниците. Броят на направените проверки през 2014-та година е значително по-голям в сравнение с 2013-та, а установените нарушения - в пъти-по-малко.
Комисията за защита на потребителите е извършила 1119 проверки в курортите край Варна и е издала само 53 акта. 10 обекта са били затворени временно до отсраняване на нарушенията. Регионалната здравна инспекция е направила 934 проверки и е взела 225 проби, инспектирани са 305 басейна и 40 плажа, а съставените актове са едва 7. По два пъти са инспектирани всички 43 медицински пункта в курортите. Агенцията за безопасност на храните е проверила над 3500 обекта като са издадени 59 акта за лошо хигиенно състояние и съхранение на продукти, за храни без етикети или с изтекъл срок на годност и 3 заповеди за затваряне на обекти. През сезон 2014 Автомобилната администрация във Варна е издала 7 акта за спиране на нелегални таксита и 10 акта за превоз без разрешение. Проверени са общо 669 таксита. При проверки на 164 автобуса са констатирани 21 нарушения.

Нов раздел в Закона за туризма, касаещ статура на националните курорти, пише екипът на министър Ангелкова. В него ще бъде заложена правната норма за управление на курортите, за поддръжка на инфраструктурата и за транспортните и търговски схеми в тях. Така например Законът ще може да регламентира на Златни пясъци да бъдат изградени буферни места за паркиране, които да бъдат обслужвани от шатъли до хотелите. По този начин тук ще могат да почиват все повече летовници от Румъния, които идват традиционно с личните си коли у нас, без автомобилите да задръстват алеите и зелените площи.

„Дойде ред и да обсъдим какво да правим с тези паметници на бетона в курортите - дали, ако в определен момент те не бъдат довършени, да ги разрушаваме или да задължаваме собственика да ги облича с пана. Ще обърнем специално внимание, защото всичко това гарантира качествено предлагане на туристическата услуга“, коментира още министърът на туризма.

В промените на Закона е предвидено прехвърляне на концесиите на плажовете към Министерството на туризма, защото те също формират облика на курортите. Ангелкова ще се настоява за консолидацията на бранша и ограничаване на множенето на туристически сдружения с национално представителство, които в момента са 193.