78 потрошени пешеходци във Варна за три месеца

От началото на годината във варненско шестима загинали и 171 ранени в катастрофи

До края на март тази година шестима са загинали в катастрофи във варненско, други 171 са били ранени, съобщиха от полицията. До 31 март 2015 г  в сектор "Пътна полиция" са регистрирани общо 912 пътни произшествия. От тях 134 са тежки, а при 778 случая са регистрирани материални щети.

До 31 март 78 пешеходци са били пометени докато пресичат по варненските булеварди. На бул. "Цар Освободител" са блъснати 21, на бул. "Владислав Варненчик" 17, на бул. "Хр.Смирненски" 5, по бул. "Сливница" 6, по бул. "Княз Борис І" 1, по бул. "Васил Левски" 10, по бул. "Република" 4, бул. "8-ми приморски полк” 7, на ул."Девня" 2, като един е загинал, и на бул. "Хр. Ботев" 5.

Най-честата причина за пътните инциденти е несъобразената скорост. В тези случаи са регистрирани 50% от убитите и 38,1% от ранените във войната на пътя. Отнемането на предимство, неспазването на дистанция, неправилната маневра назад, употребата на алкохол, навлизането в насрещното движение и неправилно изпреварване са останалите причини за катастрофите.

При последната акция за ограничаване на скоростта, която се проведе от 06:00 ч на 16 април до 06:00 ч. на 17-ти са обхванати 43 точки в града.

Общият брой констатирани нарушения е 98, като 34 от тях са свързани с превишаване на разрешена за движение скорост с повече от 20 км./ч, а останалите 64 - с до 20 км./ч. В хода на операцията, най-високата скорост засечена от контрольорския състав извън града е 161 км/ч, което е установено на автомагистрала "Хемус", в участъка с въведено ограничение 90км/ч, в град Варна, на бул. "Вл. Варненчик", в тъмната част на денонощието е засечен автомобил, който се е движел с 97 км/ч., при разрешена скорост 50 км/ч.

Акцията е инициирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL в 22 от общо 31 държави-членки на организацията.

От началото на годината до 31 март, катаджиите на "Пътна полиция" са констатирали общо 4878 нарушения. Спрямо същия период на миналата година е установено, че броят на тежките произшествия е с 9 по-голям, броят на убитите е със 7 по- малък, а броят на ранените е с 20 по-голям в сравнение с 2014 год.

Повече от половината от тежките ПТП през отчетния период са регистрирани на територията на Варна. В региона най-голям брой тежки ПТП, съответно с най-много пострадали са регистрирани на територията на Четвърто РУ и РУ Провадия.

Ето и най-опасните пътни участъци извън града: 

АМ "Хемус", посока Варна- преди ПВ- Невша
АМ "Хемус" посока Варна "Пистата"
АМ "Хемус" - района на кариера Каровча
-Характерно за трите участъка с концентрация на ПТП на АМ " Хемус " е, че пътнотранспортните произшествията настъпват при валеж на дъжд, водещ до наводняване на платното за движение и получаване на така наречения ефект "аквапланингА.
Път І, посока Златни пясъъци, "Т- образно кръстовище"
Път І-9 "Евксиноград"
Път І-9 "Долна трака"
Път Варна - Добрич -"Баир баши"
Път Варна - Добрич (след с. Любен Каравелово) "Дупките"
Път Провадия - Дългопол "Чудните скали", разклон за Камен дял;
Панорамен път Аксаково - Балчик, кръстовище за Долище