Камери ще следят за джебчийки и вандали на Главната

Мисия Варна

17-04-2015, 15:54

Снимка:

Фейсбук група "Хвани джебчийка, спаси турист"

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слуховете за слаб сезон - силно преувеличени

Кметът: Спасихме пречиствателната на Златните

Кметът да издаде заповед срещу проституките и "викачите" по комплексите, предложи комисар Костов

Камери се монтират в момента в пешеходната зона на Варна, която е в ремонт. Това съобщи днес кметът Иван Портних на среща с министъра на туризма и представители на бранша преди началото на активния летен сезон. Новото видеонаблюдение ще "лови" вандали, дръзнали да рушат новите настилки и елементите на градската среда. Камерите ще бъдат свързани и с полицията и тя ще може да използва кадрите за задържане на джебчийки.

Опитът на столичните полицаи, които много успешно се справят с джебчийките в центъра на София, ще ползва във Варна новият шеф на ОД на МВР Даниел Пашов, който досега оглавяваше Първо РПУ в столицата. Мерките включват активна работа с информацията за контингента, с видеонаблюдението и свидетелите на джебчийски кражби. Главният комисар Георги Костов пък изказа възхищението си от гражданската инициатива на варненци да се справят с джебчийките чрез патрули и масирана акция в социалните мрежи. Попитан как полицията ще се справи с проститутките по комплексите, които доста агресивно "канят" туристите да ползват услугите им, той прехвърли топката на общината. Тъй като не проституцията, а само склоняването към нея се преследва от закона Костов предложи кметът направи промени в общинските наредби, с които да регламентира дейността на жриците на любовта и на така наречените "викачи", които прекалено настойчиво канят летовниците да посетят това или онова заведение.

Запазва се практиката на съвместните патрули между български и румънски полицаи на Златни пясъци. Тази година допълнителни служители на реда през летния сезон ще бъдат командировани на курортите от управления на ОДМВР-Варна, а не както досега - от други областни дирекции. Целта е съставът да е лично отговорен и да изпълнява задачите в реално време, а контролът да е ефективен и бърз, заяви главен комисар Георги Костов.