Холандски "зелен" кораб акостира във Варна

Слой от микро хидро гел предпазва корпуса на кораба от пренасяне на вредни морски организми

Холандски еко-кораб достави 800 тона тор във Варна, съобщи Maritime.bg. Товарът е от Норвегия и за български дистрибутор на земеделския продукт.

Корабът е собственост на базираната в Холандия компания CFL (Canada Feeder Lines), която представя себе си като една от най-иновативните и природощадящи холандски фирми в шипинга. Построеният през 2009 CFL PERFECT е първият кораб във флота на фирмата, който има специално покритие, което осигурява усъвършенстван контрол на обрастването.

Слой от микро хидро гел предпазва корпуса на кораба от пренасяне на вредни морски организми от един воден басейн в друг, а специалните силиконови полимери в покритието улесняват самопочистването.

Според корабособственика CFL PERFECT разходва 8% по-малко гориво от съдовете от този клас. "Корпоративната ни философия е свързана с експлоатацията на висококачествени "зелени кораби" с нисък разход на гориво и минимално въздействие над околната среда", пише в сайта на фирмата.

От "Поддържане чистотата на морските води" коментират пред Maritime.bg, че това не е първи еко-кораб, който посещава терминала. Преди време във Варна е бил друг съд, който разполагал със система за алтернативни горива за задвижване на генераторите.

Еко-корабът CFL PERFECT в момента се намира на рейда пред Варна в очакване на направление. Преди посещението си у нас морското корито е превозвало тор до Либия и Гърция.