Предстоят рокади във всички варненски РПУ-та

Полицаите ни най-слаби в страната

Изключително ниските полицейски резултати и в частност оперативно-издирвателната дейност, е причината за рокадата по върховете на варненската полиция. Към 7 часа на днешна дата Областна дирекция на МВР Варна е с 18, 96% разкриваемост, което е безапелационно ниско и заема категоричното последно 28-мо място в страната, каза Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той пристигна във Варна, за да представи новия шеф на полицията комисар Даниел Пашов.

Според Костов ситуацията е "меко казано обезпокоителна". Имало четири топ дирекции, които регистрирали по над 8000 заявителски материала годишно - СДВР, Пловдив, Бургас и Варна, където оперативната обстановка е най-натоварена. Сега във Варна не е започнал сезонът и при липса на сезон разкриваемостта тук е най-ниска, за разлика от Пловдив, където е 25%, в СДВР 26,3% и в Бургас 35%, допълни Костов.

"Дошло е време за затягане на коланите, влакът да се забърза, защото обществеността на Варна не заслужава това ниво на услугата охрана на обществения ред и противодействие на престъпността. Не е задължително да продължим в същия състав. Може да сте сигурни, че ще бъдем безкомпромисни към всяка лежерност и недобросъвестност. Но може и да сте сигурни, че винаги ще оценим коректността и лоялността. Всички да се чувстват негативно оценени и с висок кредит на доверие. Оттук нататък всичко е във ваши ръце, колеги. Но това състояние не е редно и не е коректно към обществеността на Варна да продължава", обърна се към служителите на МВР главният секретар. Той допълни, че може да се очакват промени и във всички Районни полицейски управления в града.

С комисар Пашов във Варна пристига и главен инспектор Николай Панчев, досегашен началник на "Охранителна полиция" към СДВР, който ще заеме същата длъжност в морската столица.

ВИДЕО: Какво каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов