Два дни кръшни ритми в пролетния "Фолклорен изгрев"

Изпълнители и инсрументалисти от цялата страна пристигат за фестивала

На 18 и 19 април в Гранд Мол Варна ще се проведе VII-то издание на фестивала "Фолклорен изгрев". В него ще вземат участие певци и инструменталисти от цялата страна.

Събитието дава възможност за изява на значителен брой изпълнители, обичащи и занимаващи се с българска народна музика. Целта е да мотивира както творческото им изграждане, така и израстването им в обществото като личности. Съхранявайки българския бит, обичаи, нрави, отколешни традиции и културно-историческото ни наследство като цяло, те ще запазят не само своята идентичност, като част от европейската култура, твърдят организаторите.

Фестивалът има конкурсен характер и ще се проведе в няколко направления: вокални изпълнители на автентичен фолклор, инстументалисти, изпълнители на стилизиран фолклор, изпълнители на стари градски песни и танцово и изкуство.

За участие се допускат възпитаници на читалища, детски градини, общинските детски комплекси и школи, частни студии и клубове, професионални училища по фолклор, общообразователни училища с профилирано или с разширено обучение по народна музика, на възраст от 3 до 18 години и над 19 години, както и ученици от Националните училища по изкуства от 5-ти до 12 клас. За най-малките са осигурени много лакомста.

Участниците ще са в четири възрастови категории от 3 до 7 г, от 8 до 12 г, от 13 до 18 г, и над 19 години. Те ще се представят с по две изпълнения.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател Димитър Христов- Диригент на Народният оркестър при БНР, Ваня Монева- Продуцент народна музика в БНР и диригент на Хор "Космическите гласове на България"; Атанас Илиев- композитор и диригент на Хор "Цветница" Варна; Димитричка Кателиева-председател на Дружеството на хореографите във Варна; Ивайло Герасимов- певец ; Сийка Симеонова- представител на кметство "Младост".

Критериите за оценка са изпълнителско майсторство, сценично поведение и общо художествено въздействие, подбор на музикален съпровод, костюм и реквизит.

Организатор на фестивала е Музикална компания- Сънрайз Маринов и Телевизионен фолклорен канал Сънрайз мюзик. "Фолклорен изгрев" се провежда под патронажа на кмета на район "Младост" Христо Христов, който ще връчи две специални парични награди за група и солист.