Без лимити за раждания и хемодиализа

Животът

17-04-2015, 07:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Засякоха драстичен скок на разходите на НЗОК за лекарства

Финансирането на раждането и хемодиализата да не бъде ограничавано от никакви лимити. Това поискаха вчера от Българския лекарски съюз (БЛС). "При тези дейности няма как да има фалшиви случаи, никой не може да имитира такова нещо. Тежката процедура по интензивно лечение с интубация също да не подлежи на регулация. Няма болница, която би държала пациент на изкуствено дишане с цел да вземе пари", коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обяви вчера, че е поискал от Касата да отключи 60 млн. лв. от резерва, като 25 млн. лв. от тях да са за бюджетите на болниците. Толкова бил преразходът за първото тримесечие от тази година. Ако тези пари не бъдат разблокирани до края на годината лечебните заведения ще получават 92 - 93% разплащане вместо договорените 95%.

Д-р Райчинов постави ултиматум, че ако парите не бъдат осигурени БЛС ще оттегли подписите си от Националния рамков договор, който всяка година подписват заедно с касата. От съюза обясниха, че са били принудени да съгласуват новата методика за финансиране на болниците, която фиксира техните бюджети. Те са категорични, че няма да допуснат лечебните заведения да получат под 95% от средствата, с които са разполагали преди година. Такава опасност обаче има. Причината е, че на болниците бе платено повече от очакваното за първото тримесечие на годината.

Лекарският съюз настоява и за отблокиране на 35 млн. лв. от резерва за онколекарства. Според статистика на съсловната организация за последните години средствата, които НЗОК е давала за онколекарства са нараснали драстично - с 90%. Парите за медикаменти за домашно лечение за периода 2009-2014 г. пък са скочили почти двойно. Според д-р Райчинов това се дължало и на липса на контрол при разходването на средствата за лекарства. В края на месеца надзорният съвет на касата ще реши дали и колко средства да освободи от резерва си.

Междувременно стана ясно, че има болници с двойно по-висок одобрен бюджет. Едновременно с това други лечебни заведения са с орязани бюджети. От БЛС заявиха, че ще проверят конкретните случаи. Омбудс­ма­нът Константин Пенчев заяви вчера пред телевизия "Европа", че болниците не трябва да работят в условията на лимити, защото това е в ущърб на пациентите. Той е изразил категоричната си позиция в писмо до здравния министър Петър Москов с искане ограниченията да отпаднат.

Онкоболен съди МЗ за 25 000 евро

Николай от Асеновград (вляво) и адвокатът му Стоян Донков са категорични, че лечението в Испания не е експериментално Онкоболен от Асеновград заведе безпрецедентно дело срещу Минис­терст­вото на здравеопазването за 25 000 евро. Парите трябват на болния от рак на дебелото черво Нико­лай Иванов да плати на клиника в Испания за поставени шест ваксини срещу рак. Преди 4 години след няколко операции и химиотерапии той бил отписан.

Родни лекари му обяснили, че му остават няколко месеца живот. Николай и майка му не се предали. Раз­продали цялото си имущество, за да осигурят част от средствата за лечението в Испания. В момента Николай се чувства добре и контролните прегледи в чужбина показват, че индивидуално приготвените за него ваксини са дали резултат. Когато младият мъж потърсил 25 000 евро от МЗ, получил отказ с мотива, че това лечение било експериментално. Самият Нико­лай и шефката на фондация "Сан Марко М” Меги Трай­кова не смятат така. Според тях лечението на Николай Иванов от Асеновград успешно се прилага в медицината в ЕС от осем години.

"На делото в административния съд в София се сблъскахме с друг абсурд. Появи се 80-годишен лекар експерт, в чиито способности не се съмняваме, но едва ли е възможно да следи последните новости в медицината”, казва Меги. Тя и колегите й от фондацията настояват изготвяне на международна експертиза за Николай и осигуряване на адекватно лечение на всички онкоболни у нас.