Европейската комисия разследва Google за монопол

Парите

16-04-2015, 07:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Брюксел има възражения срещу операционната система "Андроид" и услугите за сравнително пазаруване

Европейската комисия погна "Гугъл" за нарушаване на антитръстовите закони. Вчера комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер обяви, че Брюксел започва процедури срещу търсачката по два отделни казуса - антимонополно разследване, свързано с операционната система "Андроид", и възражение срещу услугата им за сравнително пазаруване.

ЕК започва разследване срещу "Гугъл" заради предполагаема злоупотреба с господстващото положение на компанията в областта на операционните системи и услугите за смартфони. Става въпрос за широко разпространената система "Андроид", която е с отворен код. Това значи, че тя може да бъде използвана и променяна от всеки потребител. Голяма част от производителите на смартфони и таблети използват именно нея и сключват с "Гугъл" споразумения, които им дават право да инсталират на своите устройства приложения, собственост на компанията. Разследването на ЕК цели да установи дали "Гугъл" е възпрепятствала развитието и достъпа до пазара на конкурентни компании, разработващи операционни системи и приложения. Според Брюксел това би могло да се случи, ако компанията е изисквала от производителите на мобилни устройства да инсталират предварително и ексклузивно приложенията на "Гугъл", ако е възпрепятствала опитите за развитие на "Андроид" така, че да работи добре с чужди приложения, и ако е обвързвала употребата на операционната система с употребата на определени свои услуги. 

Що се отнася до услугата за сравнително пазаруване, ЕК изпрати изложение на възраженията си до компанията. Този документ е формално уведомление, което дава десетседмичен срок на "Гугъл" да се защити пред Брюксел, преди комисията да вземе решение дали да започне разследване по казуса. В случая става въпрос за подозрения, че компанията е показвала собствената си услуга за сравнително пазаруване "Гугъл шопинг" в челните резултати при съответните търсения в интернет. Според Брюксел така търсачката изкуствено отклонява трафика от конкурентни услуги към своята.

"Андроид" бе ключов играч в засилването на конкуренцията, снижаването на цените и увеличаването на възможностите за избор, заявиха от "Гугъл" в официалния си отговор на ЕК. Относно споразуменията с партньорите ни - те са доброволни, а "Андроид" може да бъде използвана без "Гугъл". По повод изложението на възраженията от "Гугъл" коментират, че тяхната търсачка действително е най-използваната, но потребителите могат да търсят информация по много други начини, така че обвиненията във вреда на конкуренцията са неадекватни.