Катаджии пак излизат на 24-часов лов за джигити

Бясното шофиране е сред най-честите причини за катастрофи и смърт на пътя

Полицейска операция "24 часа контрол на скоростта" ще се проведе от 6 часа на 16 април до 6 часа на следващия ден, съобщиха от полицията. Акцията е в национален мащаб и е инициирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL в 22 от общо 31 държави-членки на организацията.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често явление във всички европейски държави. Те са и сред най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Голяма част от тежките пътни инциденти у нас, при които има убити и пострадали, са причинени от същия фактор - движение с превишена или несъобразена скорост. Ето защо осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

При предишната операция "24 часа контрол на скоростта", проведена на 11-12 март, само за едно денонощие бяха констатирани 1073 нарушения на скоростта. В хода й пътните инциденти намаляха значително, намаляха и жертвите, подобри се общата пътнотранспортна обстановка, отчитат от Пътна полиция.