Учат младите как да се държат на процес

Новините

15-04-2015, 15:49

Снимка:

Google Street View

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят зона за паркиране около новия Районен съд

В съда ще гостува цял випуск от Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров"

Районен съд Варна отваря врати за ученици, които ще гостуват в съдебната палата. Поводът е Деня на Българската конституция и Професионалния празник на юристи и съдебни служители.

"Несекващият интерес към традиционно провежданите петъчни срещи на правна тематика между районните магистрати и ученици от средния курс на различни варненски училища стана повод проявата да се впише като част от националната кампания на Висшия съдебен съвет за организиране на Дни на отворени врати в българските съдилища", съобщиха от съда. 

В продължение на два дни - на 15 и 17 април 2015 г., от 14 часа, в съда ще гостува цял випуск от Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров".

Младите хора ще влязат в истинска съдебна зала, ще гледат видео прожекция на наказателен процес и ще разговарят с наказателни и граждански съдии. Магистратите от Районния съд ще запознаят младежите с работата, структурата и функциите на отделните органи на съдебната власт, спецификата в ролята и правомощията на съдии, прокурори, съдебни заседатели, правилата за достъп и поведение в съдебна зала. На учениците ще бъдат предоставени брошури с полезна информация относно правата на малолетни и непълнолетни, както и за основните права и задължения на гражданите според Конституцията.