Бъдещи фармацевти ще раздават ябълки вместо лекарства

Студентите ще учат варненци как да живеят дълго и здравословно

За втора поредна година Асоциацията на студентите по фармация във Варна (АСФВ) организира на 17 и 18 април национална кампания "Живей дълго, храни се здравословно", чиято основна цел е да направи промоция на здравето и да информира населението за здравословния начин на живот.

На 17 април от 11:00 до 13:00 часа пред Медицински университет - Варна, Факултета по дентална медицина и площад "Севастопол" ще бъдат разположени специални информационни пунктове, където, освен ябълки, символ на кампанията, студентите ще раздават и информационни материали, разясняващи проблемите на балансираното хранене и здравословния начин на живот.

Същия ден от 18:30 часа във II аудитория на МУ-Варна ще се проведе и лекция на тема "Храната като наше лекарство" с лектор главен асистент Милка Нашар, доктор по медицина от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика. В лекцията ще бъдат представени основните аспекти в концепцията за функционалните храни и нутрацевтици и ролята им в превенцията и контрола на социално значимите заболявания.

На 18 април в 9.30 часа кампанията ще продължи с организирано бягане съвместно с групата i.Run. Началната и съответно крайна точка на събитието ще бъде входът на Морската градина (до Слънчевия часовник). Всеки, който се включи в бягането, ще получи безплатно i.Run чип, с помощта на който ще може да отчете времето, за което е пробягал трасето.

Събитието се организира съвместно с Българската фармацевтична студентска асоциация (БФСА) и с подкрепата на Студентски съвет при Медицински университет - Варна, Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Асоциацията на студентите по дентална медицина.

С кампанията "Живей дълго, храни се здравословно" организаторите искат да ни припомнят завета, оставен ни от бащата на медицината Хипократ, а именно, че "храната трябва да бъде нашето лекарство и лекарство нашата храна".