До 20 години затвор за убиеца от Чернево

Костадин Иванов не се призна за виновен

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи Варненският окръжен съд на 26-годишния Костадин Иванов от Чернево. Към него е повдигнато обвинение за умишленото убийство на 25-годишния Станчо Георгиев от същото село. Той бе прострелян на Великден, в прекия сблъсък между две враждуващи фамилии.

Вече са разпитани много свидетели. За да определи постоянна мярка за неотклонение за Костадин ВОС се съобрази с показанията на двама от тях. Георги Русев разказал, че именно обвиняемият е произвел фаталния изстрел, а Димо Станев свидетелствал за това, че Костадин дал указания да бъде укрит пистолета.

Припомняме, че разследващите откриха преправения газов пистолет в двора на свидетеля от Девня. Според наблюдаващия прокурор има вероятност на по-късен етап от следствените действия Костадин да бъде привлечен под отговорност и за простреляния с три куршума мъж, който се бори за живота си във варненска болница. Реална е и опасността ако е на свобода той да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. 

"Не съм съгласен. Не се признавам за виновен, искам по-лека мярка", бяха думите на Костадин пред съда.

На този етап според повдигнатото обвинение той може да получи присъда между 10 и 20 години лишаване от свобода. В случай, че обвинението претърпи изменение като "квалифицирано убийство" той може да лежи и по-дълго в затвора.

Според защитата на Костадин той е действал при самоотбрана. Адвокатът разказа, че клиентът му отивал с колата си до магазина за бира, когато друг автомобил започнал да го блъска отзад. Той побързал да избяга, но когато го застигнали и излязъл от колата бил нападнат от хора, въоръжени с брадви и метални тръби. Докато се отбранявал чул изстрели, затова може да се смята, че не Костадин е убиецът.

"Считам, че няма сериозни доказателства срещу него, няма готова балестична експертиза и резултати от натривките, взети от останалите в сбиването. Освен това не друг, а Костадин се е обадил на телефон 112", каза адвокатът.

Съдът се произнесе, че макар разследването да е в начален етап, от събраните по делото доказателства и на база свидетелските показания, може да се направи предположение, че Костадин е убиецът на Станчо.

Адвокатът на задържания заяви извън залата, че няма да се възползва от възможността да обжалва решението на съда в тридневен срок.