400 млн. лева са похарчили българите за Великденските празници

Парите

15-04-2015, 09:43

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според анализите на експертите от приходната агенция по Великден и Коледа българинът е склонен да харчи с 10-12% повече от обичайното за другите почивни дни

Близо 400 млн. лв. са похарчили българите по празниците. Това сочи статистиката на БНБ за парите в обращение, като информацията се потвърждава и от данните на НАП за отчетените обороти на касовите апарати. В седмицата преди Великден парите и монетите в обращение са нараснали с близо 400 млн. лв. до 11,249 млрд. лв., пише в-к "Стандарт". Традиционно в дните преди почивните дни хората теглят по-големи суми от банковите си сметки, за да имат налични пари за празничната трапеза, както и за планираните пътувания в страната или чужбина. Парите в обращение обаче са с 340 млн. лв. по-малко спрямо края на 2014 г.

Заради коледните и новогодишните празници именно в края на всяка година парите в обращение достигат най-високи стойности.

Данните на Националната агенция за приходи за отчетените обороти на касовите апарати по Великден на 2014 г. показват, че за празника сме похарчили 370 млн. лв. Данните за тази година ще бъдат налични след няколко дни, но се очаква да има ръст в оборотите. Според анализите на експертите от приходната агенция по Великден и Коледа българинът е склонен да харчи с 10-12% повече от обичайното за другите почивни дни. Значителни суми минават през касите на ресторанти и барове, като през миналата година в тях са похарчени 14 млн. лв. в дните около празника. Освен това по-високи обороти се отчитат и в библиотеки и музеи - по великденските празници миналата година там са похарчени около 40 хил. лв. Най-много пари обаче се харчат за празничната трапеза - за агнешко, козунаци, яйца и салата.