Бизнесът свива с 38% инвестициите

Парите

15-04-2015, 07:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

36% от вложенията ще бъдат насочени към енергетиката и водния сектор

Частните фирми планират да свият инвестициите си през тази година с близо 38%, сочи анкета на Националния статистически институт сред промишлените предприятия. Ако прогнозите се сбъднат, това ще се отрази негативно на българската икономика, защото инвестициите са необходими, за да се разкриват нови работни места и доходите да вървят нагоре. Традиционно обаче мениджърите са по-негативно настроени от реалната ситуация.

По последни данни на НСИ разходите на държавните и частните предприятия за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през 2014 г. са с 3,9% повече спрямо 2013 г. А проведената през март 2014 г. анкета също е отчела намерение на мениджърите да свият инвестициите си за годината с 6,3%. Една година по-късно се оказва, че бизнесът не само че не е ограничил вложенията си, а дори има ръст.

В сегашната анкета на НСИ обаче негативните настроения са много по-ясно изразени. Промишлените предприятия планират да свият инвестициите си през 2015 г. с 30,4% спрямо миналата година, сочи анкетата на НСИ. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни активи през тази година делът на частния сектор е 81%, като мениджърите от този сектор предвиждат свиване на инвестиционните си програми с 37,8%.

По основни производствени групи най-голям дял в очакваните инвестиции през 2015 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (36,3%), при които се предвижда намаление с 34,4%. На второ и трето място по обем на инвестициите са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (с дял от 34,1%), и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (с дял от 16,9%), които очакват свиване на инвестициите си съответно с 26,9% и 29,1%.