Как да се справим с пролетната умора и Великденското преяждане

Животът

14-04-2015, 15:23

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Полезни съвети дава доц.д-р Даниела Попова, водещ диетолог и специалист по хранене

След тежката празнична храна да заложим на балансирана диета и упражнения, съветват диетозлози. Традиционно по време на Великденските празници отрупваме трапезата си със специалитети и висококалорични храни. Обилното хранене, в комбинация с неприятните симптоми на пролетната умора като лошо настроение и понижен тонус, ни карат да се чувстваме отпаднали точно в сезона, който събужда природата за нов живот. Какво причинява това състояние на организма и как можем да го надвием?

Полезни съвети за справяне с пролетната умора и зареждане с тонус и позитивизъм през пролетта дава доц.д-р Даниела Попова, водещ диетолог и специалист по хранене в УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ.

Пролетната умора се появява в резултат на липсата на слънчева светлина през зимата, намалената физическа активност и по-тежката диета през студените месеци. Време е и да настроим часовниците и организма си към лятното часово време, в резултат на което се чувстваме изтощени, раздразнителни и се концентрираме трудно. Пролетната отпадналост, обаче, може лесно да бъде преборена, ако изберем подходяща диета и започнем да спортуваме повече.

Упражненията ще ни ободрят, а и ще помогнат да влезем във форма за лятото. През зимата тялото ни страда от липсата на витамин D и ако изберем спорт на открито, ще наваксаме бързо със слънчевите лъчи. Добри решения са карането на колело, бягането в парка или просто разходка на открито.

Но най-верният ни съюзник в борбата с пролетната умора е правилната диета. Естествени източници на витамин D са сьомгата и рибата тон, както и рибеното масло, гъбите, яйцата, млякото, овесените ядки и меките трапезни маргарини.

През зимата традиционно консумираме по-тежки храни, затова е добре през пролетта да ги заменим с пресни продукти – зеленолистни зеленчуци, които в този сезон са в изобилие и цитрусови плодове за повече свежест. Пиенето на голямо количество течности също е много важно, за да събудим организма си. Два литра вода на ден са просто задължителни. За да добавите вкус, пригответе си освежаваща напитка от лимонов сок, настърган джинджифил и мед.

Няма да сбъркате, ако замените сутрешното си кафе с неподсладен чай. Ако имате навика да похапвате между храненията, по-добре заменете вредните висококалорични сладкиши с пресни плодове или сурови ядки."В този период от годината организмът ни има най-голяма нужда от витамини, минерали и микроелементи, поради физическата отпадналост, която усещаме", казва доц.д-р. Даниела Попова. "Пълнозърнесите храни са добър източник на фибри, желязо и витамини можем да си набавим от спанака и цитрусите, а важните Омега 3 и 6 мастни киселини ще открием в мазните риби, меките трапезни маргарини, ядките и семената", съветва тя.

Следпразничните дни са перфектният момент за започенте да спазвайте тези прости правила в ежедневието си и да прекарате един от най-хубавите сезони в добро настроение и добра форма.