100 деца останали в институции заради бедност

3000 семейства са минали през Центъра за обществена подкрепа

Над 3000 варненски семейства с деца в риск са получили помощ в Центъра за обществена подкрепа за десетте години от неговото съществуване. В 3% от случаите родителите не са успели да се справят с отглеждането поради социална бедност, коментира управителката на центъра Румяна Йорданова. Това означава, че 100 семейства не са имали възможност да се грижат за децата си и те са останали да живеят в институция.

"В тези случаи държавата трябва да се намеси и помогне да се направи всичко възможно за връщането на децата в биологичните им семейства", допълни Румяна Йорданова.

За изминалите 10 години има само два случая на разсиновяване, но причините за това са професионална тайна.

Центърът е разкрит през 2005 г. по проект "Реформа за повишаване благосъстоянието на децата". Той е част от общинския Комплекс за социални услуги за деца и семейства, към който е и звеното "Майка и бебе" в "Аспарухово".

Капацитетът на ЦОП е 100 места, но годишно екипът обгрижва над 140 деца и младежи и техните родители. В групата попадат деца с отклоняващо се поведение, физически и ментални увреждания, деца в риск от изоставяне или вече изоставени в институции, на които предстои да се реинтегрират в семействата, деца, жертви на насилие, с един родител или с проблеми в семейството.

Услугите, които предлага центърът са напълно безплатни, като достъп до тях имат всички семейства от Варна и областта, насочени от отдел "Закрила на детето". В периода между 6 и 12 месеца малчуганите се обгрижват от социални работници, психолози, логопед, терапевт и специален педагог.

Посетителите са обхванати с индивидуални консултации или чрез групова работа. Средно годишно се работи с между 250 и 300 семейства.

Децата биват обучавани в умения за самостоятелен живот, да общуват или как да прекарват по най-рационален начин свободното си време. Техните родители са подпомагани в намирането на работа, в управлението на бюджета си и в използване на обществените услуги.

Специалисти подготвят младежите как да се справят с живота при напускане на институцията, в която са настанени. Те биват запознати с опасни явления като трафик на хора, сексуална експлоатация, превенция на насилието, опасности и последици от употребата на наркотици, алкохол и цигари.

Центърът подготвя, проучва и обучава кандидат-осиновители и приемни родители, доброволни и професионални. До момента подобен курс, който трае 4 месеца, са преминали над 100 семейства. Целта е родителите да могат да подготвят една спокойна семейна атмосфера.

Към ЦОП работи артклуб "Усмивка", в който децата творят и се забавляват.

Днес възпитаници на центъра представиха театрална постановка със собственоръчно изработени кукли от хартиени отпадъци. След това артистите почерпиха гостите с козунак и шарени яйца.