Пчелно млечице лекува злокачествени тумори

Животът

08-04-2015, 19:06

Снимка:

© Varnautre.bg | Ивайло Борисов

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на меда (фоторепортаж)

Пчеларите останаха без субсидии

За всяка болка има мед

Пчелният мед е единствената храна, която е лекарство и единственото лекарство, което е храна. Интересен е фактът, че различните видове мед имат и специфични лечебни свойства. За тях разказа пред Varnautre.bg пчеларят Радостин Николов.

Акациевият мед например се препоръчва при стомашно-чревни проблеми, при чернодборни и бъбречни заболявания.

Липовият мед е силен при простуда и заболявания на дихателните пътища, на чревния тракт, на бъбреците и при кожни заболявания.

Медът от магарешки бодил притежава силно антимикробно действие, укрепва сърцето, повишава потентността, влияе благотворно на простатата и пикочните пътища.

Билковият мед се препоръчва като общоукрепващо средство, при бъбречни и жлъчни заболявания, за подобряване на храносмилането.

Горският мед е полифлорен и се получава от нектара на цъфтящи дървета, храсти и билки. Повишава имунитета и влияе добре на дихателните пътища и при сърдечни оплаквания.

Медът от слънчоглед има спазмолитично действие при бронхиални спазми и колики.

Мановият мед е единственият, който не е нектарен, а се получава от соковете на дърветата или т.нар. "медна роса". Той е богат на минерални вещества, ензими и аминокиселини и е силен антиоксидант.

Интересни са и комбинациите от мед и други продукти. Мед с перга е мощно средство за лечение. Пергата представлява висококонцентриран разтвор на пчелен прашец и мед. Препоръчва се при безсъние, след сърдечен инфаркт, укрепва сърдечния мускул, регулира кръвообръщението, има антибиотично действие.

Много хранителна и здравословна е т.нар. "имунобомба", която съдържа мед, пчелен прашец и прополис. Комбинацията повишава имунитета, понижава холестерола, стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция, полезен е при анемия. Освен това се твърди, че чудодейната вкусотия стимулира растежа на невронните и стволови клетки в мозъка, влияе върху растежа и метаболизма на организма.

Освен това "бомбата" забавя процеса на стареене и е изключително полезна за спортисти и умствено натоварени хора. За пчелният мед с канела Радостин разказа, че има благоприятен ефект върху кръвното налягане, понижава нивата на лошия холестерол и може да бъде включен в много диети. Изключително вкусен и полезен е и медът с тахан, който е богат на калций. Той се използва за профилактика и лечение на остеопороза.

Малцина знаят за ползите от консумацията на пчелен прашец, каза още Радостин Николов. Тези малки зрънца с могъщо действие са единственият естествен поливитамин. Пчелите го събират от тичинките на цъфтящите растения. Във всяко поленово зърно се намират всички необходими за организма хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини, етерични масла и особено важните растителни хормони, които подобряват дейността на жлезите с вътрешна секреция.

Друг уникален продукт на малките жужащи работнички е пчелното млечице. То неутрализира свободните радикали и затова се включва в комплекси за лечение на злокачествени тумори. Сравнително по-популярен и употребяван масово е прополисът или пчелният клей. За него се знае, че подсилва имунната система, прилага се при възпаления на венците и устната кухина.