Обявиха номинациите за награди "Варна"

Отличието се връчва ежегодно за заслуги в областта на науката и висшето образование

Номинациите за награди "Варна" са вече ясни. Експертната комисия за присъждане на отличията номинира за индивидуална награда в областта на хуманитарните науки проф. д-р Жанета Тянева. Тя ще бъде отличена за изключителния й принос и отдаденост в изграждане на "Онкологичен лъчетерапевтичен център" в УМБАЛ "Св. Марина" ЕАД Варна и откриване на "Център за транслационна медицина и клетъчна терапия". Предложението за номинацията е направено от Медицинския университет "Проф. д-р П.Стоянов" - Варна.

Колективната награда в областта на хуманитарните науки ще получи и научен колектив от Икономическия университет във Варна с председател д-р Райна Стойнешка за работата върху проекта "Време:Варна".

В областта на природните науки няма номиниран за индивидуална награда. За колективна награда е предложен екип с ръководител проф. д-р инж. Атанас Палазов за научно постижение по проект "Подводно археологическо наследство в западната част на черноморския шелф - ХЕРАС". Номинацията е по предложение на Института по Океанология към БАН.

В областта на обществените науки по предложение на ВСУ "Черноризец Храбър" за индивидуална награда е номиниран проф. Орлин Борисов. Той е отличен за издаване на монографията "Международноправен режим на Черно море".

Колективната награда е предвидена за научен колектив с ръководител кап. I ранг доц. д-р Калин Калинов за разработването на проект "Възможности за развитие на системата за морско образование". Предложението за номинацията е от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров".

В областта на техническите науки също няма индивидуална номинация. Колективната награда в тази категория е предвидена за научен колектив с ръководител проф. д-р инж. Евгени Миланов за разработката на метод "Систематичен подход за експериментални изследвания на иновативни средства, повишаващи енергийната ефективност на корабите". Предложението за номинацията е от Центъра по хидро и аеродинамика Варна.