Абитуриенти от Хуманитарната се отказват от скъпите тоалети

Парите, които са били предвидени за рокли и костюми, учениците ще дарят за болни от муковисцидоза деца

Хуманитарната гимназия "Константин Преславски" във Варна е първото училище в града, което ще се откаже от скъпите тоалети за изпращането, а парите от тях ще отидат за благотворителност. Инициативата "Панаир на добрината" стартира миналата година по идея на абитуриенти от Софийската ІІ английска гимназия "Томас Джеферсън". Тази година и варненски зрелостници се включват в кампанията. 

В деня на изпращането си част от варненските зрелостници ще облекат бели тениски, вместо официални тоалети. Парите за рокли и костюми те ще дарят на болни от муковисцидоза деца. Освен това абитуриентите ще направят и гривни, които да раздават на съученици, учители и приятели.

"Випускът ни е 190 човека. До момента близо 50 момичета и момчета подкрепиха инициативата, но голяма част от тях вече са си купили облекло за бала, затова не е ясно още колко точно от съучениците ни ще са с бели тениски. Всички ще дарят средства, независимо дали са отредени за рокли и костюми или за друго пари. Тези, които няма да носят тениски, ще носят гривни в знак на съпричастност. Освен това за болните от муковисцидоза, на 15 май, когато е изпращането ни, в двора на училището ще се извие голямо хоро", разказа пред Varnautre.bg Александър Иванов, председател на ученическия съвет в Хуманитарна гимназия.

Инициативата "Панаир на добрината" освен събирането на финансови средства, има за цел да насочи общественото и на отговорните институции внимание към проблемите и нуждите на болните от муковисцидоза и да спомогне за решаване на проблемите в сектора и осигуряването на по-качествен и достоен живот на болните.

Миналата година инициативата бе в подкрепа на "пеперудените деца".