Станислав Стоянов: Срещу ЦСКА не ни стигна опит, с Литекс - сив финал

Време е след два финала досега, Черно море да спечели купата, смята настоящият треньор на дублиращия тим

Отборът на Черно море ще играе 1/2-финал в турнира за Купата на България срещу Локомотив (Пловдив). Първата среща между двата тима е утре от 17 ч. на стадион "Тича" във Варна, а реваншът в Пловдив е на 29 април. След като жребият отреди варненци да се изправят срещу, може би, най-удобния съперник, класирал се за тази фаза от турнирната надпревара, в морската столица вече мечтаят за финал.

"Моряците" не успяха да се класират за първата шестица на "А" група, затова единственият вариант да си осигурят квота за Европа е при спечелване на Купата на България.

В цялата си история 102-годишният варненски клуб е играл едва два финала в този турнир. През 2006 г. Черно море губи срещу ЦСКА в 1:3, в мач, който "зелено-белите" фенове едва ли ще забравят, заради схватките с противниковата агитка на трибуните на почивката между двете полувремена. През 2008 г. "моряците" отново играят финал в надпреварата, който губят от Литекс с 0:1.

Потърсихме бившия футболист на Черно море и настоящ треньор на дублиращия отбор на "моряците" Станислав Стоянов, за да разкаже какво си спомня от тези два загубени финални мача, в които взе участие.

Станка, какво не достигна на Черно море, за да спечели Купата на България през 2006 година с ЦСКА?

Донякъде ни липсваше опит в такива срещи и може би това бе една от основните причини да загубим. От доста време Черно море не беше се класирал на финал. Определено бяхме амбицирани да спечелим купата, но за мое най-голямо разочарование, а и за всички в клуба, не успяхме. По него време ЦСКА бе много сериозен съперник. С голям опит в такива мачове. Емил Гъргоров игра много силно в тази среща и отбеляза два красиви гола, първият от които страхотен. Това до голяма степен реши мача. Изпуснахме дузпа. Изпорти я Дани Моралес, който, доколкото си спомням, изигра срещата с разтегнати връзки и на обезболяващи инжекции. Не бе възстановен, но игра с болки.

По това време треньор на Черно море бе Ясен Петров. През целия сезон, или поне през по-голямата част от него, аз играх като ляв краен бранител. Имахме проблеми на този пост. Затова аз бях човекът, който трябваше да играе на тази позиция.

На стадион "Васил Левски" имаше много фенове на Черно море, които ви подкрепяха. На трибуните по време на почивката видяхме доста кървави сцени, нямащи нищо общо с футболния феърплей?

Да, така е. В София бяхме подкрепени от мощна агитка, която създаде страхотна атмосфера и предразположи за една добра игра. Един двубой, още повече финал за Купата на България, трябва да има атмосфера по трибуните. Малко куриозно, но ние - футболистите не разбрахме какво се е случило в паузата на срещата, защото бяхме в съблекалнята. Едва след мача мои приятели ми звъннаха и ми разказаха за грозните сцени по трибуните. После гледахме репортаж от случката и видяхме какво точно е станало на почивката. Преди това идея нямахме, че е имало сблъсъци между феновете. Така че не събитията по трибуните са повлияли за резултата в срещата.

Какво не ви достигна, за да спечелите купата срещу Литекс две години по-късно?

Тогава треньор бе Никола Спасов, а ние имахме големи надежди, че можем да спечелим мача с ловчанлии и да вдигнем купата. Но това пак не се случи. В тази среща, загубена с 0:1, липсваха футболните достойнства. Много напрегнат мач, избистрен с единоборства. Определено не беше приятен за гледане. Нямаше го този футбол, както в двубоя с ЦСКА през 2006 г. Беше мач на надлъгване. Най-подтискащото бе, че нямаше фенове на трибуните. Или поне бяха доста малко. Нямаше я атмосферата по трибуните, както в срещата с "армейците". Валеше и дъжд. Общо взето мога да кажа, че стана сив финал, като качество на игра. Литекс ни излъга от едно статично положение. Манолев с глава успя да отбележи единствения гол в мача. Спомням си, че след двубоя аз и Александър Томаш останахме да даваме допинг проба. А от Литекс единият беше Йеленкович.

Сега предстои мач с Локо Пд от 1/2-финалите на надпреварата. Какви са твоите очаквания?

В момента отборът на Локомотив е доста подценяван заради проблемите, които имат. Най-вече финансова нестабилност, която е в тима от известно време. Въпреки тези факти смятам, че достигането на пловдивчани до тази фаза на турнирната надпревара не е случайно. В самата среща те ще бъдат по-неангажирани и необременени психологически от нас, тъй като могат само да спечелят от тези два мача.

Какви са шансовете на Черно море да се класира на финал?

Във Варна всички, или поне по-голямата част от феновете смятат, че "моряците", едва ли не, са се класирали на финал. Не бива така да се прескачат мачове. Дано първо отстраним Локо Пд, после ще мислим и за следващия последен двубой. Да не слагаме тигана, преди да сме хванали рибата! Разбира се, че разполагаме със сили и аргументи да се класираме на финал. В първата среща трябва да вкараме 2-3 гола и да не допускаме попадение, за да ни е по-лесно в Пловдив. Никола Спасов ще подходи по най-добрия начин в тази среща. Спасов е треньор, който може да мобилизира отбора за мача със "смърфовете". Показал го е във времето. Смятам, че можем да се класираме на финал за трети път и се надявам да го спечелим.