Военни и полицаи ще получат нова отсрочка за пенсионирането

Новините

06-04-2015, 07:10

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Социалният министър обещава пенсиите да се увеличат с 40%, но след 11 години

Военните и полицаите най-вероятно ще получат нова отсрочка за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране. Социалният министър Ивайло Калфин е склонен на поредния компромис, при условие че тези служители се съгласят да се пенсионират на близки години до тези, в които сега излизат в пенсия - 52 г. и 8 м. Военният министър Николай Ненчев поиска да не се въвежда изобщо възраст за военнослужещите, а ако се налага, то тя да е 50 г. и да започне да действа от 2019 г. Калфин коментира, че това е твърде ниска възраст, но е съгласен да преговаря за гратисния период въпреки постоянните критики на Брюксел за отлагането на ранното пенсиониране. Ръководството на МВР все още няма официална позиция.

Решение няма и за ключовия за осигурителната система въпрос за злоупотребите с инвалидните пенсии. Тази седмица социалният и здравният министър също трябва да изчистят разногласията си кой да носи отговорност за ТЕЛК-овете, а срокът за изготвяне на мерките е 16 април. Те няма да влязат в сила преди 2016 г. Предложенията на социалното ведомство са Националният осигурителен институт да има право да връща хората на допълнителни прегледи, ако прецени.

"НОИ контролира решенията на ТЕЛК само по документи. Ако в системата веднъж влязат фалшиви документи, НОИ няма как да ги хване. Затова ще настоявам за възможност, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед", обясни Калфин. Освен това в състава на ТЕЛК комисиите трябва да участват и лекари, които работят и на друго място по специалността си. "В момента лекарите нямат право да работят извън тези комисии, платени са зле, претоварени и демотивирани са", смята министърът. Другата идея е да се свържат системите на НОИ и здравната каса, за да се следи досието на пациента, но това не изглежда възможно към момента. Бизнесът оценява злоупотребите с инвалидни пенсии на около 300 млн. лв. от общия разход от над 1 млрд.

Въпреки че по тези две теми няма консенсус, днес социалният министър ще публикува за обществено обсъждане мерките за пенсионна реформа, които предлага. Те предвиждат вдигане на осигурителната тежест с 4.5% за 12 г., увеличаване на възраст и стаж за всички работещи. Всички жени, родени след 1972 г., ще се пенсионират на 65 г. - от 2037 г. Мъжете ще стигнат 65 г. през 2029 г. Ако се приеме целият пакет с мерки, Калфин обещава 40% по-високи пенсии, но чак след 11 години. Според Калфин плавното увеличаване на осигуровките ще осигури парите.

Дефицитът в НОИ ще падне под 0.5% от БВП след 2032 г. От тази прогноза е изключена сумата, която държавата плаща като трети осигурител с 12% вноска за всички. В момента дефицитът на общественото осигуряване е 2.5% от БВП.

РОЗОВИ ОЧИЛА

Според изчисленията на НОИ мъж, който сега е на 51 години и има 27 години стаж, осигурява се на 1200 лв., ще се пенсионира на 65 г. през 2029 г. Пенсията му трябва да е 1085 лв. и 82 ст., при положение че продължи да се осигурява в частен фонд. Ако пък прехвърли цялата си вноска в НОИ, пенсията ще стане 1322 лв. и 77 ст. Тук обаче е изпусната "малката" подробност каква ще е покупателната способност на тези пари след толкова години. Прогнозите са правени със сегашния ръст на инфлация, осигурителен доход, доходността на фондовете и таксите, които вземат, при условие че доходите растат постоянно. Управителят на НОИ Бисер Петков определи прогнозите като "хипер условни и много относителни". Калфин допълни, че не агитира никого да си мести вноските в НОИ, като той самият щял да остане в частния фонд.

НЕДОВОЛНИ

Още една засегната група скочи срещу мерките - миньорите и работещите тежък труд. Индустриалните федерации от КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с депутатите от социалната комисия, недоволни от предвиденото увеличаване на възрастта за пенсия на категорийните работници. То предвижда мъжете и жените от първа категория да се пенсионират на 57 г., а от втора - на 62 г. Синдикатите искат по-ниска възраст - съответно с по две години под предлаганите от Калфин.