Безплатни прегледи за Паркинсон във Варна

Над 15 000 българи страдат от коварното заболяване

"Национална организация на хора болни от късен Паркинсон" и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България стартират информационна инициатива "Живот с Паркинсон".

Целта на кампанията е да помогне на болните от Паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно. За пръв път в България се създава и информационен сайт за болестта, на който освен здравна информация, поднесена на разбираем език, има публикувани полезни съвети и лични истории на пациенти. Мисията на сайта е да покаже на болните, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го изживеят пълноценно.

За да акцентират на важността от ранната диагностика, двете пациентски сдружения, призовават хората, които страдат от болест на Паркинсон или имат съмнения, да се възползват от възможността и да се прегледат безплатно при водещи невролози в страната.

Кампанията за безплатни прегледи през месец април обхваща София, Пловдив и Варна.

Желаещите да се прегледат в морския град могат да го направят в болница "Света Марина", всеки вторник и четвъртък до края на месеца от 13:00 до 14:30 ч. на 14 етаж при проф. Капрелян, без записване.

Организаторите са избрали именно месец април за начало на кампанията си, защото на 11 април се отбелязва Световният ден за борба с Паркинсон.