Премиерът обеща: Ще има помощ за хората с увреждания и близките им

Обмисля се вариант за финансова подкрепа от държавата и общината

При посещението си във Варна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че поема ангажимент за разговори със социалния министър Ивайло Калфин и кмета на града Иван Портних за решаване на най-належащите проблеми, които поставиха в писмо до него родители на деца с увреждания.

Премиерът е заявил, че ще бъдат обмислени варианти за финансова подкрепа на хората, които се грижат за дете или възрастен с увреждане.

Както Varnautre.bg писа близки на болни деца и възрастни инвалиди протестираха в края на седмицата на входа на Морската градина във Варна.

Да бъде променено законодателството, касаещо хората с увреждания, така че те и техните близки да получат равно право на труд. Да бъде създаден регистър на всички деца и възрастни с определена степен на нетрудоспособност и инвалидност. Да се изготви цялостна стратегия за справяне с трудностите, така че един родител да е наясно от раждането на увредено дете какво му предстои и към кого да се обърне за помощ. Да се работи активно за изграждането на повече дневни центрове, защитени жилища и кризисни центрове за деца и лица с увреждания. Това бяха част от исканията, които поставиха пред обществото и в писмо до премиера протестиращите.