Бизнесът скочи срещу пенсионната реформа

Парите

04-04-2015, 08:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Въпреки заклинанията за промени произвеждаме неприлично млади пенсионери, твърдят от КРИБ

Срещу пенсионните промени, предложени от правителството, се обявиха КРИБ, БСК и АИКБ. "Представените идеи за промени в пенсионната система не отговарят на изискванията за цялостна структурна реформа, а целят единствено увеличение на приходната част с цел преодоляване на дефицита на Държавното обществено осигуряване, а оттам - на държавния бюджет", се казва в тяхна обща позиция.

Най-силно недоволство бизнесът изразява към намеренията на правителството да увеличи с 4,5% осигурителната тежест. Според тях това влиза в тежък конфликт със заявеното от партиите от управляващата коалиция обещание да не се вдигат данъци и осигуравки. Работодателите не приемат и плавната схема за вдигане на пенсионната възраст с по 1-2 месеца годишно, предложена от вицепремиера Ивайло Калфин.

"Представителните организации на работодателите в България изразяват своята изключителна неудовлетвореност и разочарование от изложените от Министерството на труда и социалната политика виждания за пенсионна реформа. Със съжаление констатираме отказ от програмните намерения на партиите в коалиционното правителство, прокламирани по време на последната изборна кампания, както и откровеното несъобразяване с многократно представяни и аргументирани предложения на организациите на работодателите", заявяват от КРИБ, БСК и АИКБ. Според тях от пакета с промени са изключени най-спешните - почистване на осигурителната система от всички социални плащания, които нямат общо с осигурителния принос, ограничаване на мащабните злоупотреби с придобиването на инвалидни пенсии и преструктуриране на системата за ранно пенсиониране.

"Въпреки заклинанията за радикални промени законодателството продължава да произвежда, а обществото - да издържа за сметка на осигурителните фондове неприлично млади пенсионери, служили в отбраната, сигурността и съдебната система на България, получаващи осезаемо по-високи пенсии от останалите граждани", недоволни са работодателите. Според тях пенсионната възраст и годините стаж трябва да се увеличат радикално, а не плавно. В същото време вдигането на осигуровките "влиза в тежък конфликт със заявеното от партиите от управляващата коалиция по време на последната предизборна кампания и с 3-годишната управленска рамка". Те предвиждат осигурителните вноски да не нарастват. За това многократно се обяви и финансовият министър Владислав Горанов, който обаче подкрепи увеличаването на плащанията при представянето на правителствената визия за пенсионна реформа.

"Налага се да напомним, че избирателите са гласували в подкрепа на изявленията за запазване или дори за намаляване на осигурителната тежест, а не за нейното увеличаване с цел попълване на дефицити, породени от структурни деформации, както ни се предлага в последната визия за пенсионна реформа", пише в становището на работодателите. Те призовават парламентарното мнозинство и опозицията да не злоупотребяват с дебатите около пенсионната реформа с предизборни цели. "Реформираното пенсионно законодателство би трябвало да надживее повече от десет изборни цикъла, били те за законодателни, местни или президентски избори", смятат от КРИБ и другите две организации. Те настояват за преосмисляне на представената пенсионна реформа. "Считаме, че предложенията са половинчати, пропускат се или се отлага решаването на най-значимите проблеми, по които е налице голяма степен на съгласие", обобщават бизнес асоциациите.