Черноморието ни – мутация между Лас Вегас и Бронкс

Туризъм

04-04-2015, 07:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Боян Димитров/в.Монитор

Всичко от Автора

А на плажа, където се къпеш във фекалиите на съседа си по стая в хотела, да ти искат 50 лева за два шезлонга и чадър.

На море в България. За английските тинейджъри това сигурно предполага безспирен купон, наркотици, безразборен секс, свободно повръщане по централните улици на Слънчев бряг, лесен достъп до нискокачествен алкохол. И сигурно това им се харесва, щом всяка година броят им се увеличава пропорционално на броя на полетелите от терасите на хотелите си младежи.

В борбата за привличането на точно този тип туристи едни от най-хубавите ни и квалитетни курорти заприличаха на мутирало отроче между Лас Вегас и Бронкс. Има светлини, но има и мутри, които налагат монопол дори на кукуруза на плажа, който между другото, наистина може да е със "зърната на Памела Андерсън" (както го рекламират мургавите търговци), предвид цената му от 4-5 лева за кочан. Дебел кочан очаква и тези, които смятат да ползват плажа, без да знаят, че той е даден на концесия на някое "наше момче". И момчето иска да си избие рушветите, които е дало в общината, за да вземе ивицата на символична цена. И избиването не става, като вее с палмово листо, а като подрежда чадъри и шезлонги по всяка една песъчинка и иска за тях по половин минимална работна заплата.

Само за справка - в съседна Гърция, където вече много българи предпочитат да почиват, тези неща се предоставят като отстъпка при взето питие от заведението. Разбирам и родните бизнесмени, които все пак някак трябва да се борят и с българското авантаджийство. И ако въведат същата схема, нашите летовници ще си взимат една минерална вода от заведението и цял ден ще си лежат на шезлонга. Ще ползват чадъра, докато си ядат сандвича с домати и хамбургски салам, който са си направили в квартирата. Но не всички летовници са такива. Има и хора, които просто искат да похарчат парите си и срещу тях да получат нормални условия. А това не включва здравеняци, които ти взимат по два лева, за да се облекчиш в тоалетната, нито пък мутроподобни служители на общината, които обикалят с паяка по всяка една улица и почти с бой заставят всеки шофьор да си плаща глобата за неправилното паркиране. А глобата се взима винаги на ръка срещу разписка на хвърчащо листче, на която няма дори печат на общината. В борбата да се изкарват пари (а такива трябват, защото много маймуни са се качили на клона, наречен Българско Черноморие, и за всеки трябва да има – от чиновника, през посредника, та до крайния концесионер, туристите трябва да се тръскат здраво) секторът ще изпадне в такава дупка, че дори и парите няма да го спасят. И не липсата на руснаци ще го закопае, а липсата на мярка и контрол. Защото никой не може да ме убеди, че в страна, където минималната работна заплата е 340 лева, е нормално да искаш толкова за два-три дни в ол инклузив хотел, където ти сервират разтворимо сокче, старо пилешко и скапана диня. А на плажа, където се къпеш във фекалиите на съседа си по стая в хотела, да ти искат 50 лева за два шезлонга и чадър. Докато всичките тези неща не се променят и морето ни не стане привлекателно не само за алкохолиците от Албиона, ами и за самите нас, то кочанът все ще е скъп, голям и оглозган.