Борисов: Господ ви е пазил в тази зала

Мисия Варна

03-04-2015, 14:18

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спортна зала 40 дни преди Световната купа

Спортна зала готова за Деня на труда

Премиерът бесен за състоянието на неремонтирания 50 години Дворец на културата и спорта във Варна

"Господ ви е пазил в тази Спортна зала! Как са се провеждали състезания тук? Как не се е срутила на главите ви?". Това възкликна премиерът Бойко Борисов след като посети ремонта на Двореца на културата и спорт. Пред него Велико Желев, представител на фирмата-изпълнител "Хидрострой", обясни, че още при построяването на емблематичната за Варна сграда са допуснати конструктивни грешки: кръглото тяло е строено не според архивираните проекти, новата част пък е захваната конструктивно за старата и се крепи на нея, в подземията текат подпочевени води, има незавършени колони и носещи греди - колоните стъпват на плочата без да стигат до основата, а на тях са подредени гредите, върху които като по чудо се е крепяла цялата конструкция на сградата.

"150 камиона с боклук извадихме от Спортна зала", възкликна строителят. Камари с ненужни вещи изринали работниците от подземията на Двореца, намерените "артефакти" свидетелстваха, че голяма част от боклуците са още от строежа през 1967 г.

Чутото видимо ядоса премиера и той обвини в престъпна небрежност строителите на залата и тези, които са я стопнасивали след това. Ядоса се и на варненци, че толкова години са търпяли това състояние на нещата.

Зала "Конгресна" ще е готова за Световната купа по акробатика и спортна гимнастика през май, категоричен беше кметът Иван Портних.

За последните 10 дни напредъкът в строителните работи е видим - вече са оформени трибуните, готов е окаченият таван, под който са укрепени и реставрирани стоманените въжета, крепящи кръглия покрив на сградата, навсякъде се слага гипсокартон, на места е започнало боядисването, готови са и новите противопожарна и климатична инсталации.

"Строителят беше пределно ясен за забавянето - повече от 50 години никой не е влизал да провери в какво състояние се намира залата. Следователно няма защо да се чудим какви са причините нещата да се бавят и защо до последно треперим дали нещата ще се случат по графрик", каза спортният министър Красен Кралев, който придружаваше премиера на инспекцията в Спортна зала. Запитан какви ще са последствията, ако ремонтът не успее да приключи в срок Кралев отговори: "Няма шанс да не успеем. Залата ще е готова за Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, а на втория етап - и за финалите на Световната лига по волейбол през юни".

До края на април зала "Конгресна" ще бъде в завършен вид, но с по-малък капацитет от около 1500 места. Така тя ще отговаря на изискванията за провеждане на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, научи varnautre.bg. Веднага след състезанието, което завършва на 13 май, ще започне вторият етап от ремонта. Ще бъдат добавени секторите Е, S, C и D от трибуните, което ще увеличи капацитета до 5000 места според изикванията на Федерацията по волейбол, която е домакин на Европейското първенство по волейбол във Варна и София през есента.

ВИДЕО: Какво каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев след инспекцията