Първолаците тръгват на училище на 6 години, ако са подготвени

Животът

03-04-2015, 10:46

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Задължителното предучилищно образование започва в календарната година, в която детето навършва 5 години

Подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години. Това решиха депутатите от комисията по образование в парламента, които в сряда вечерта приеха на второ четене текстове от новия закон за училищно образование, съобщи в. "Сега". Според гласуваните разпоредби задължителното предучилищно образование започва в календарната година, в която детето навършва 5 години.

В същия текст се дава възможност на родителите да изберат под каква форма да се провежда подготовката и препраща към друга, все още неприета, разпоредба, която предвижда различни възможности - целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация, като последната означава, че родителят може да запише детето си в т.нар. кооператив или дори да го обучава вкъщи. Подобна възможност не се предвиждаше в първия вариант на закон, който ГЕРБ внесе в 41-вото Народно събрание. Депутатите се съгласиха с предложенията, според които децата могат да тръгват на училище и на 6 години при желание на родителите и ако имат готовност за училище. Условията, при които ще се установява готовността за училище, ще бъдат уточнени в подзаконовите документи. Сега действащият закон също допуска децата да започват училище на 6 години, но преценката за физическото и умственото им развитие е оставена на родителите.

87% от българчетата от 4 до 6 години посещават детска градина, сочат данните на Европейската комисия за 2013 г. За сравнение средният обхват на децата в тази възрастова група за 28-те държави от Европейския съюз е 93.9%. Целта, която трябва да се постигне до 2020 г., е делът на обхванатите в предучилищна подготовка и възпитание да достигне 95%.