Ваучери за море от догодина

Туризъм

03-04-2015, 07:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повечето хора се притесняват дали шефовете им ще дадат тези средства над заплатата им или просто ще им поставят ултиматум

Държавата може да помисли за ваучери за работниците за почивка, но от догодина. Идеята беше лансирана от председателя на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев (БСП). Той дори бил изпратил в писмена форма предложението си за промяна до финансовия министър Владислав Горанов.

Бюджетът за тази година за ваучери за храна е 240 млн. лв., разпределени в 120 индивидуални квоти от по 2 млн. лв. Според наредбата на финансовото министерство всеки работник има право на ваучери за 60 лв. месечно. Експерти обаче коментираха, че най вероятно, ако Горанов се съгласи промяната да влезе в сила, то това трябва да стане след промяна в няколко закона.

Нужни са изменения в закона за корпоративното подоходно облагане, закона за бюджета и за данъците върху доходите на физическите лица. Именно заради това експертите са скептични, че промяната може да засегне летния сезон през тази година. По-скоро, ако Горанов се съгласи, може да влезе в сила от 2016 година.

Според туристическия бранш ваучерите ще позволят на хората, които досега не са имали възможност да почиват на родното Черноморие, тъй като работодателят трябва да отделя необлагаемите средства всеки месец над заплатата на служителите си. Вълна от недоволства заля обаче интернет. Повечето хора се притесняват дали шефовете им ще дадат тези средства над заплатата им или просто ще им поставят ултиматум. Така има опасност реално заплатите да намалеят с 60 лв., без служителите да желаят да прекарат ваканцията си точно в България.

Хората в интернет се тревожат и от факта, че с ваучерите ще се плаща цена на рецепция, която е поне 50% по-скъпа от оферираните пакети. Най-бедните пък са категорични, че 60-те лева месечно са им по-нужни за ток, вода и хляб, а не за ваканция, на която ще стоят като затворници в хотела, тъй като няма да имат пари дори и за сянка на плажа.