Математическият елит се събира в комплекс Камчия

Представят уникална система за лесно усвояване на точната наука

Съюзът на математиците в България ще проведе 44-та пролетна научна конференция в Санаторно-оздравителен комплекс Камчия от 2 до 6 април. Това е уникален форум, в който участват едновременно учени-изследователи, преподаватели в училища, преподаватели в университети и ученици, каза академик Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците.

В разнообразната програма са включени юбилейни доклади за видни личности и знаменателни събития, научни доклади и съобщения, представяне на образователни концепции и анализ на използването им, презентация на европейски образователни и научни проекти.

Ще се проведат квалификационни курсове за учители с цел разпространяване на изследователския подход в образованието по математика. От 2000 г. в рамките на конференцията се провежда "Ученичeска секция", в която ученици от различни краища на страната представят резултатите си от работа по проекти, които са разработвали в рамките на Ученическия институт по математика и информатика. Акцентите през тази година са върху научните доклади, честването на 125-годишнината от откриването на висше образование по математика и природни науки в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

При откриване на конференцията ще се състои церемония за връчване на наградата на Института по математика и информатика на БАН на млад математик (до 40 години), български гражданин, с високи научни постижения в математиката. Това ще бъде Мартин Касабов, който в момента работи като професор в престижния Университет Корнел в САЩ.

По традиция, при откриване на конференцията, повече от двадесет години се връчват и съвместните награди на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и СМБ за "Учител с най-голям принос за откриване и развитие на талант в областта на математиката и информатиката. Всяка от тези две награди за тази година ще отиде при двама призьори.

По време на конференцията ще бъде представена иновативната система за преподаване на математика Jump Math. Това ще направи лично нейният създател Джон Майтън - математик, писател и драматург. Системата е обявена за една от четирите отлични образователни иновации в света. Jump Math е съкращение от Junior Undiscovered Math Prodigy &ndash, Млади неоткрити математически гении. Революционният подход в преподаването комбинира насочвани упражнения с индивидуална работа, които раздробяват трудните идеи на прости логически стъпки и позволява на учениците да преживеят положителна обратна връзка, от която имат нужда, за да продължат да учат.