Доброволци чистят плажове през уикенда

Животът

02-04-2015, 11:44

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

България отново се присъединява към над 30 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiatives

За пета поредна година доброволци ще почистват плажове по Черноморието през уикенда. Акцията, организирана от българското представителство на организацията Surfrider Foundation Europe, е част от общо над 700 събития, които стартират в края на месец март в различни точки на света и ще продължат до края на годината.

България отново се присъединява към над 30 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiatives, който вече за 20-та година цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове.

Броят на доброволците на Surfrider непрекъснато расте и се организират почиствания на крайбрежни зони като плажовете Паша дере, Фичоза, Поморийско езеро, устието на река Велека, плаж Почивка, Аспарухово, Липите, Иракли, Камчийски пясъци, язовир Панчарево и други.

На прага на 20-ата годишнина на инициативата Surfrider Foundation Europe поставя акцент върху начина, по който обществото ни консумира, защото в края на краищата всеки един продукт се превръща в отпадък. Ако всеки един от нас се замисли за последствията, които тези отпадъци могат да предизвикат за морската среда, бихме могли да реагираме чрез потребителските си навици и да намалим навреме тази неестествена намеса.

Организаторите на инициативата у нас призовават всеки, който обича и цени морето, природата и плажовете, да се включи в почистванията на 4-ти април на плаж Алепу (комплекс Дюни) и на 5-ти април на Шкорпиловци (Долни Чифлик) и Липите (Синеморец).

Повече информация за Surfrider Foundation Sofia и инициативите на доброволците в България можете да получите на www.surfriderbg.org