Родители на деца с увреждания излизат на протест

Липсата на социални услуги обрича близките на болни деца на безработица и бедност

Родители на деца и възрастни с увреждания излизат утре в 11 часа пред входа на Морската градина във Варна, солидарни с родителите от цялата страна, организирани в Национален протест "Искаме права, а не ограничения".

Принудени да действат в защита на правата на децата си, а и на своите, те остро поставят въпроси, които отдавна чакат решение.

"Чиновническият подход към решаване на проблемите на хората с увреждания, е дразнещ и неефективен. Политиките на социалното министерство категорично не генерират обществено отношение към същите тези проблеми. Протестът е логично продължение на досегашни сигнали, спечелено съдебно дело и искания на родителите, оставени без отговор; на заснетия във Варна филм на Миролюба Бенатова, излъчен в ефира на Нова ТВ "Заложници на децата си", на очевидното неразбиране че процеса на деинституционализация, на извеждане на деца от домовете трябва да бъде съпроводен със създаването на социални услуги в общността, в подкрепа на семействата, избрали сами да се грижат за децата си" се посочва в писмо до Varnautre.bg.

Родителите на деца и възрастни с увреждания протестират, заради липсата на социални услуги за възрастни с множество увреждания.

Те настояват за допълване и разписване на групата на деца и възрастни с множество увеждания в Закон за интеграция на хората с увреждания, като се предвиди диференцирано финансиране на услугите, съобразено с тежестта на увреждането и това да бъде синхронизирано с останалите наредби, определящи численост на персонала в социалните услуги, методика на социалните услуги.

Протестът засяга също ниските инвалидни пенсии, които са несъобразени с необходимостта от продължаване на рехабилитационната програма. Настоява се хората с увреждания да получат компенсация за тяхната цялостна или частична неработоспособност за осигуряване на съществуване, близко до жизнения стандарт.

"Факт е дискриминацията на родителите по право на труд, прецедент за всички държави в Европейския съюз. Няма друга държава в ЕС, в която родителят не може да ходи на работа, тъй като няма услуги за детето му. Липсата на социални услуги обрича родителите на децата на безработица и бедност, застрашава голяма социална група от социално изключване, без да се осигуряват каквито и да било средства за овъзмездяване на труда на родителите за тази непрекъсната грижа, без болничен, без отпуск, без социално осигуряване", се посочва още в писмото.

Родителите апелират за социална справедливост, да бъдат видени и разпознати като група граждани със специфични характеристики, и съответно подкрепени.

Те ще настояват също така да се внесе промяна в Кодекса на труда за удължаване на платения отпуск на работещите родители на лица и възрастни с първа група инвалидност във връзка с особените им функции като придружители.