Учим висше в Холандия без пари

Животът

02-04-2015, 07:23

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Промените влизат в сила от 1 септември тази година

Български студенти ще могат да следват висше безплатно в Холандия. Става дума за тези младежи, чиито родители получават под 7500 лева месечно, ще учат безплатно в страната на лалетата. Това предвиждат бъдещи промени в холандското законодателство, съобщиха от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. Промените влизат в сила от 1 септември тази година. Те ще важат за студентите както в бакалавърските, така и в магистърски специалности, на възраст до 30 години.

Досега студентите от страни членки от ЕС имаха възможността да получат заем за следване в холандски ВУЗ, при условие, че работят легално поне 56 часа месечно и плащат редовно данъците си. "Със сигурност тези промени в студентското финансиране ще повлияят благоприятно върху избора на онези българи, които искат да продължат образованието си в чужбина", коментира консултантът Емил Петков.

Ако студентът отпадне от следването или не успее да завърши висше до 10 години, той трябва да върне парите. Освен това всички студенти в Холандия получават безплатна карта за ползване на обществения транспорт.
По данни от 2014 г. в Холандия има около 1600 български студенти, като България е четвъртата държава, която изпраща най-много желаещи за висше образование там.