Пуснаха двама сутеньори под домашен арест

Обвиняемите бяха задържани при специализирана полицейска акция през уикенда

Районен съд - Варна не уважи внесените този следобед искания на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на две лица, привлечени като обвиняеми за склоняване към проституция - (престъпление по чл.155, ал.2 от НК) и трафик на хора (престъпление по чл.159а, ал.2, вр. с чл.20 и 26 от НК). Делата по мерките бяха разгледани при закрити врата. 

Спрямо 40-годишния Г. П. и 44-годишния А.А. бяха задържани през уикенда при специализирана акция на полицията по линия на трафика на хора.  На двамата са предявени обвинения затова, че са склонявали отделни лица към проституция и систематически са предоставяли помещение в заведение във Варна за предоставяне на сексуални услуги, както и че при продължавано престъпление и в съучастие са набирали и приемали отделни лица с цел да бъдат използвани за развратни действия.

Двамата обвиняеми имат предходна съдимост. Съдът счете, че е възможно обвиняемите да имат касателство към повдигнатото им обвинение по чл. 155 от НК, но от доказателствата по делото не може по безспорен начин да се направи обоснован извод за престъплението по чл. 159а от НК. Съдът отчете, че по делото липсват справки от Търговския регистър или др. документи относно собствеността и стопанисването на процесното заведение. Приложената по делото справка от ОД на МВР- Варна със секретен характер, събрана със СРС, бе приобщена по делото единствено за сведение.
Съдът наложи на двамата подсъдими мярка за неотклонение "домашен арест". Обжалването на мярката е в 3-дневен срок, като в случай на обжалване делото е насрочено за разглеждане пред горната съдебна инстанция – ВОС, за 8 април от 13 часа.