Ден на детската книга във варненската библиотека

Празникът е по повод рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен

Ден на детската книга ще бъде отбелязан утре в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

"Огромен свят от мисли, случки, идеи, вълшебство, разположен върху хартия, между две корици. И този свят оживява, когато дете разгърне страниците. На 2 април ще ни гостуват мотовете, за да бъдем по-точни - Радостина Николова, авторката на популярните сред децата книги за приключенията на малките пухкавелковци. Книжката "Приключенията на мотовете" бе отличена с първо място в престижния Национален конкурс "Бисерче вълшебно"за 2014 година. Заедно с младата авторка ще отпразнуваме рождения ден на любимия на много поколения Ханс Кристиан Андерсен. През 2015 година се навършват 210 години от рождението му. От 1967 година 2 април е избран за Международен ден на детската книга", коментират от библиотеката.

За празника децата от Работилницата за разказвачи към Националната гимназия по хуманитарни науки "Константин Преславски" ще представят "своите" приказки по Андерсен, а малчуганите от Творчески център "Пламък" ще изиграят тяхна книга-представление.

В изложбата "Моята любима приказка от Ханс Кристиан Андерсен" ще се включат малкте художници от ОУ "Захари Стоянов", ОУ "Стефан Караджа", Детски център Игралница-занималница и други.

През месец април читателите на Библиотеката могат да се докоснат до приказния свят на български и световни майстори на приказката, които през 2015 година имат кръгли годишнини от рождението: Леда Милева, Валери Петров, Ханс Кристиан Андерсен, Братя Грим и Ръдиард Киплинг. Те могат да разгледат изложбата от детски книги - "Имало едно време", представена във фоайето на Основната сграда, на бул. "Сливница"34.