Нова 130-тонна канара надвисна над къщите в Провадия

Животът

01-04-2015, 13:16

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скални парчета, тежащи тонове, паднаха на метри от къщи във Варненско

За разбиването на камъка фирма поискала 60 000 лева от общината

Нова скална маса заплашва да рухне над къщи в Провадия. 130-тонна скала от западния скат в града може да се откърти всеки момент и да затрупа домовете на хората, потвърди кметът на града Филчо Филев.

Препоръката на специалисти от Геозащита и Пожарна и аварийна безопасност е мястото да бъде обезопасено спешно, а надвисналият скален къс премахнат. Камъкът трябва да се разрушава на малки парчета, тъй като взривяването му би довело до неконтролируемо свличане на скална маса, допълниха от общината.

Стана ясно, че са потърсени специалисти за спешната акция, която ще излезе доста скъпо на местния бюджет. От едната фирма, към която се е обърнал кметът на града са поискали 60 хиляди лева за разбиването. До утре ще има и оферта от второ място, каза Филев. Средствата общината ще търси от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Както Varnautre.bg писа два големи скални къса от западния скален венец паднаха в неделя на около метър от къщите на хората. Тогава изплашените жители подали веднага сигнал в общината и на телефон 112. Беше изпратен екип на Гражданска защита и службата по Пожарна и аварийна безопасност.

Единият камък, около тон и половина, по-късно е бил разрушен, поради опасност да продължи да се свлича към къщите. Другият камък, тежащ около 12 тона, се е спрял малко по-нагоре и в момента е стабилен, но също ще бъде разрушен, каза Филчо Филев.