Излизаме предсрочно в пенсия при безработица

Животът

01-04-2015, 07:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От догодина пенсионната възраст ще се увеличава с по 2 месеца за всички категории труд

Безработните, на които не им достига една година до пенсия, ще могат да излизат в заслужена почивка предсрочно от догодина. Това е едно от предложенията на Министерството на труда и социалната политика за промяна на социално-осигурителната система. В момента всеки трети търсещ препитание е в предпенсионна възраст, показват данни на Агенцията по заетостта. "За всеки недостигащ месец пенсията им ще се намалява с 0,4%", обясни социалният министър Ивайло Калфин при представянето на идеите на ведомството му за пенсионна реформа.
През 2014 г. средната възраст на пенсиониране е била 57,4 г. Това се дължи на големия брой инвалидни пенсии и на ранно прекъсващите работа военни и полицаи.

От следващата година възрастта за излизане в заслужен отдих за всички категории труд ще се увеличава плавно. За жените от най-масовата 3-а категория труд годините ще се повишават по-бързо в сравнение с мъжете. От 2016 г. възрастта за прекъсване на работа при жените ще нараства с по 2 месеца до 2029 г. От 2030 г. до 2037 г. ръстът ще бъде с по 3 месеца на година. Така през 2037 г. дамите ще се пенсионират на 65 г.

За мъжете пенсионната възраст ще се увеличава с по 2 месеца до 2017 г., а след това с по месец до 2029 г., когато за излизане в заслужен отдих ще са им нужни 65 г. От следващата година до 2037 г. осигурителният стаж и за двата пола ще се увеличава с по 2 месеца. "След това изравняване ръстът на пенсионната възраст
ще се обвърже с продължителността на живота", уточни още вицепремиерът по социална политика.

Плавно увеличение на пенсионната възраст се предвижда и за категорийните работници. От догодина до 2029 г. нужните години за излизане в заслужена почивка за мъжете от 1-ва и 2-ра категория труд ще нарастват с по 2 месеца. От 2030 г. до 2037 г. нарастването ще бъде с по 3 месеца. Така през 2037 г. миньорите и летци ще прекъсват работа на 57 г., а професионалните шофьори на 62 г. За жените от 1-ва и 2-ра категория труд от догодина пенсионната възраст ще расте с по 4 месеца.

Така след 22 г. дамите, упражняващи тежък физически труд, ще прекъсват работа на 57 г. и на 62 г. "Мерките, които предлагаме, са дългосрочни. Мисля, че имаме основа за консенсус по тях и следващия месец ще ги обсъдим със социалните партньори", обясни Калфин. Синдикатите са съгласни с предложенията за плавен ръст на пенсионната възраст. Работодателите обаче предлагат увеличението за 3-та категория да бъде с 6 месеца на година. Социалните партньори ще обсъдят и при какви условия ще се пенсионират служителите на МВР, МО и ДАНС. "При всички случаи ще има минимална възраст. Ще има разграничаване и на чиновническата работа и на тези, които работят при висок риск", обясни Калфин. От МВР синдиката обаче ще настояват за 2-3 години гратисен период.