Митничари и полицаи в ареста за контрабанда на цигари

Крими

01-04-2015, 07:10

Снимка:

МВР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общо предотвратената щета за бюджета е около 16 млн. лв.

Масови арести в цялата страна заради контрабанда на цигари, включително и на митничари и гранични полицаи, извършиха МВР и прокуратурата. 

Според първоначалните данни са задържани близо 40 души. Сред тях са 13 митничари и трима служители на граничната полиция, дислоцирани на ГКПП Капитан Андреево. Други седем души са задържани за 72 часа, а още 19 души - за 24 часа. Акцията е обхванала цялата страна, включително и столицата. Това стана ясно на пресконференция вчера в Пловдив, в която участва главният секретар на МВР Георги Костов. Той обяви, че акцията е осъществена от областните дирекции на МВР в Пловдив и Хасково, с подкрепата на ГДБОП и Национална дирекция "Полиция". 

Разплитането на контрабандата тръгнало, след като в пловдивския квартал "Столипиново" били забелязани хора да разтоварват камион с цигари. Това довело до оперативен сигнал до пловдивската полиция. Шофьорът, турски гражданин, бил задържан на място. Пак на място били арестувани седем души, които са се намирали около ТИР-а и са го разтоварвали. Камионът е бил с българска регистрация, която впоследствие се оказала фалшива. Истинската регистрация била в Турция. В камиона имало 710 хиляди кутии от неизвестна марка цигари за близо 8 млн. лв. Друг камион, идентичен на този, бил засечен на ГКПП Капитан Андреево. Той бил открит от запис на видеокамерите на пропускателния пункт. В него е открито същото количество цигари, но от по-известна марка. Те пак били на стойност 8 млн. лв.

Общо предотвратената щета за бюджета е около 16 млн. лв., обяви главният секретар на МВР. Според вътрешното министерство е неутрализиран международен канал за незаконна търговия с акцизни стоки. Задържаните 13 митничари и трима гранични полицаи били от една смяна и имали връзка с пропускането на тировете. От Турция и двата товарни автомобила са излезли с документи за цигари, в България обаче влизали вече с други - цигарите "се превръщали" в бобини за текстилната промишленост. Не е правен никакъв опит да се прикрива истинският товар. Нещо повече, в хода на разследващите действия станало ясно, че каналът е работил интензивно от няколко седмици и поне 15 пъти тирове са минавали границата по същия начин по време на смените на арестуваните митничари и гранични полицаи. 

Цигарите са били предназначени за вътрешния пазар, а каналът е оглавен от български гражданин, каза още Костов, без да посочва повече подробности.