Правим си виртуална самоличност, за да ползваме е-услуги

Животът

31-03-2015, 07:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Е-данните ни спасяват от опашки и мудни чиновници

Всеки гражданин да може да създава своя виртуална самоличност, с която да ползва електронните услуги, предлагани и развивани от държавната администрация. Това предвижда проект на изцяло нов закон за електронната идентификация, публикуван от правителството за обществено обсъждане.

Подобно на критериите за издаване на лична карта, дигиталната самоличност ще се предоставя на лица, навършили 14 години. Валидността й обаче ще бъде 3 г., а не както при пластиките – 10 г. Електронната идентичност автоматично ще се заличава, когато притежателят й бъде вкаран в затвора или прибран в учреждение заради психически отклонения. Целта на цифровата самоличност е хората да получат достъп до всички предлагани в нета административни услуги, с което да се спасят от мудни чиновници и от досадното чакане пред гишетата.

В законопроекта се разписва срок до 1 г. след приемането му, в който държавните органи да започнат да предоставят услуги чрез дигитална идентификация. "Техническият неутралитет на услугата обуславя широкото разпространение и успешно приложение. Данните може да се съхраняват и активират чрез различни носители, включително документи за самоличност, банкови карти, смарт карти и мобилни телефони", се посочва в мотивите към проекта.

Наскоро от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова лансираха първата стъпка в тази посока, като обещаха от края на годината личните карти да се издават с два чипа - за е-подпис и за електронна идентификация.
Удостоверенията за цифрова самоличност ще се издават от министъра на вътрешните работи или от оторизиран администратор, пише в законопроекта. Заложени са и солени санкции при злоупотреби. Глоба от 200 000 лв. например ще отнася всеки, който издава дигитални самоличности без съответната регистрация, като данните на практика ще са фалшиви.

Заложеният в законодателните текстове проект е стъпка към електронното управление и има потенциала да спести десетки милиони лева годишно на бюджета до 2020 г., се посочва още в мотивите.